На Волині бракує грошей на інсулін для хворих

На Волині бракує грошей на інсулін для хворих

В Україні діє програма забезпечення хворих на діабет безкоштовним інсуліном, однак через брак фінансування на Іваничівщині виникла проблема із отриманням пацієнтами цього препарату.

Про це пише БУГ.

Виконувач обов’язків головного лікаря Іваничівської ЦРЛ Алла Баранчук звернулася до Іваничівської РДА, Іваничівської районної ради та керівників ОТГ Іваничівщини з проханням виділити кошти у залежності від кількості жителів, які проживають в районі та громадах.

«Сьогодні в Іваничівській ОТГ проживає 36 осіб, які потребують забезпечення інсуліном, у Павлівській – 25, Литовезькій – 20, Поромівській – 13, і 41 осіб проживають у селах Іваничівського району, які ще не об’єдналися в громади. Планова потреба в коштах на препарат становила 807 тисяч гривень, ми використали з держбюджету 566 тисяч 400 гривень, не вистачило 239 тисяч 600 гривень. Цю суму розділили на ОТГ по кількості мешканців, що там проживають, врахувавши, які ліки приймають пацієнти і скільки коштів необхідно, щоб їх купити», - зазначила Алла Баранчук

Жінка розповіла, що є такі пацієнти, яким рекомендовано використовувати інсулін лише у картриджах, що гарантує введення правильної дози препарату на відміну від інсуліну у флаконах. Упаковка вартує 1650 гривень, ними користуються близько 40-ка хворих. Інсулін у флаконах коштує 350 гривень, 2-х таких флаконів вистачає на місяць.

«Місяць тому додатково отримали з держбюджету 60 тисяч гривень на ці витрати. На даний час нам виділяють кошти район і громади», – розповіла Алла Баранчук.

У профільному міністерстві вказують на те, що в умовах збільшення дохідної частини місцевих бюджетів та бюджетної самостійності відповідальність за управління ресурсами лежить також на плечах місцевої влади, відтак частину грошей повинні виділити з місцевих бюджетів (сільські, міські та районні ради).

Зазначимо, інсулін — життєво необхідний препарат для людей хворих на діабет. Ліками для хворих цукровим діабетом забезпечують в Україні за рахунок субвенції з державного бюджету, проте у 2018-му році не вистачило коштів, аби покрити повну необхідність в інсуліні.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Лучанка подарувала Арсену Мірзояну печиво з його портретом. ФОТО
Наступна новина З лампадками та квітами: у Луцьку вшанували жертв окупаційних режимів
Останні новини
Схожі новини