На Волині другий день поспіль протестують шахтарі

На Волині другий день поспіль протестують шахтарі
шахта №10

2-го липня гірники 1-ї зміни шахти №10 «Нововолинська», що будується, спустилися під землю та оголосили протестну акцію, згодом до них долучилася і 2-га зміна та 3-тя.

3-го липня шахтарі продовжують страйкувати. Не виїжджають на поверхню 40 людей, – пише БУГ.

Як повідомляє голова незалежної профспілки гірників копальні Василь Прадід, шахтарі вимагають погасити заборгованість із заробітної плати за квітень, травень та червень та виконати обіцянки Насалика (Ігор Насалик – міністр енергетики та вугільної промисловості, – ред) про виділення на подальше будівництво «десятки» 100 мільйонів гривень.

Заборгованість із заробітної плати сягає близько 7 мільйонів.

За інформацією Прадіда, 3 липня на територію копальні не пропустили журналістів національного телеканалу. На місце викликали поліцію.

«Надолинний (Роман Надолинний, – директор ДП «Дирекція по будівництву об’єктів», яке є замовником будівництва і розпорядником коштів, – ред.) не пропускає журналістів, хоче приховати інформацію. Він міг би взяти позику для погашення заборгованості», – говорить голова профспілки.

Надолинний у коментарі інтернет-виданню БУГ розповів, що дійсно не дає дозвіл для проходження на територію копальні журналістів, бо це є режимний об’єкт, офіційного листа канал не надсилав.

«На рахунок позики, то я не маю права просто так взяти, крім того, не було навіть офіційного звернення. У підприємства й так боргів більше ніж на 80 мільйонів, а надати безстрокову позику, не маючи в бюджеті коштів на її повернення – це кримінал», – зазначив він.

«У мене є інформація, що міненергетики вчора, 2 липня, подало документи на виділення 15 мільйонів на копальню, які візьмуть із реструктуризації, Кабмін затвердив і після погодження всіма необхідними міністерськими структурами кошти мають надійти. На загальних зборах просив колектив шахти №10 почекати пару днів зі страйком, але їх також можна зрозуміти, у кожного сім’ї, які три місяці не бачили зарплати», – додав Надолинний.

Як відомо, у держбюджеті-2018 передбачили лише 10 мільйонів гривень на копальню. Кошти закінчилися, гірничопрохідницькі роботи для добудови лави припинені через відсутність обладнання, зросли кредиторські зобов’язання та сформувалася заборгованість із заробітної плати.

15-го травня на шахті №10 був голова Волинської ОДА Олександр Савченко, який обіцяв посприяти подальшому фінансуванню. 21-го травня в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості була зустріч з Насаликом представників ДП «Передпускова дирекція шахти №10 «Нововолинська», ДП «Дирекції по будівництву об’єктів» та шахтарських профспілок. Він пообіцяв, що за три тижні буде виділено 100 мільйонів гривень.

Та обіцянки виконувати не поспішають. Тим часом гірники копальні «опускають руки», частина звільняється, пише заяви на відпустку за власний рахунок.

Минулого тижня колектив проводив збори та почав готувати протестну акцію, яку розпочали сьогодні.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Волинські веслувальники вибороли золото на чемпіонаті Європи
Наступна новина Курс валют на 3 липня: долар і євро синхронно дешевшають
Останні новини
Схожі новини