На Волині колишній суддя-хабарник «вибив» для себе солідну довічну пенсію

На Волині колишній суддя-хабарник «вибив» для себе солідну довічну пенсію

Колишній суддя-хабарник Олег Василюк звернувся з позовом до Ковельського об’єднаного управління Пенсійного фонду України про зобов’язання провести перерахунок та виплату щомісячного довічного грошового утримання судді у відставці в розмірі 90 відсотків без обмежень, починаючи з 22 серпня 2017 року.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що в серпні 2017 року позивача звільнено з посади судді Ковельського міськрайонного суду у відставку за його заявою, – пише Район.Ковель.

Вказується, що стаж становить 25 років 9 місяців 29 днів, який, відповідно до Закону України «Про судоустрій та статус суддів», дає право на щомісячне довічне грошове утримання в розмірі 90 відсотків суддівської винагороди, обчисленої відповідно до даного Закону.

Однак управління Пенсійного фонду призначило пенсію у розмірі 88 відсотків, не врахувавши період роботи в органах прокуратури Львівської області на посаді стажиста. Позивач наголошує, що такі дії призвели до звуження наданих йому гарантій, оскаржувана відмова є протиправною, а тому просить позов задовольнити.

Пенсійний фонд вважає позов Олега Василюка безпідставним, бо його стаж на посаді судді, згідно поданих ним же документів, становить 24 роки 8 місяців 2 дні, тому й розмір пенсії становить 88 відсотків суддівської, який обчислено до норм чинного законодавства. При цьому не враховано один рік і два місяці роботи на посаді стажиста прокуратури оскільки, відповідно до Закону України «Про прокуратуру» від 05.11.1991 р. за № 1789-ХІІ, її не віднесено до посад прокурорів і слідчих.

Головуючий по справі суддя Волинського окружного адміністративного суду Руслан Денисюк позов задовольнив повністю, зобов’язавши Пенсійний фонд провести перерахунок та стягнути на користь свого колишнього колеги по Ковельському суду за рахунок бюджетних асигнувань судові витрати у сумі 704 гривні 80 копійок.

Нагадаємо, що 8 червня 2017 року суддю Олега Василюка затримали під час отримання 4 тисяч гривень хабара. 15 червня йому було обрано запобіжний захід у вигляді тимчасового зобов’язання, а 11 липня з клопотанням Генерального прокурора України – відсторонено від посади до 9 серпня з притягненням до кримінальної відповідальності.

Однак, поки тривало слідство та спливали терміни переобрання запобіжного заходу, які свідомо «проґавила» прокуратура – 10 липня він подав заяву про звільнення з посади у відставку.

Таким чином, Вища рада правосуддя врахувала те, що Олег Василюк має достатній для звільнення у відставку стаж роботи і вирішила відпустити його на заслужений відпочинок.

В результаті, замість того, щоб відповідати перед законом за вчинений злочин – Олег Василюк успішно вийшов на пенсію, яку для себе ще й успішно збільшив.

Згідно декларації про доходи Олега Василюка, яка подана 30 вересня 2017 року (незадовго до звільнення з посади), він має у Ковелі квартиру, житловий будинок та земельну ділянку в селі Ужок Великоберезнянського району Закарпатської області (на кордоні з Польщею), земельні ділянки у Ковелі та селі Бахів Ковельського району. Дружина Галина Василюк має квартиру в Ковелі, земельні ділянки у Ковелі та Шацьку, дві земельні ділянки у селі Переспа Рожищенського району.

Заробітна плата отримана за основним місцем його роботи становила 277 тисяч 175 гривень (в середньому в місяць – 23 тисячі 98 гривень). Декларант отримав проценти в ПАТ «АкцентБанк» – 14 тисяч 384 гривень. На своїх банківських рахунках мав 680 тисяч гривень та 5,5 тисяч доларів США.

До речі, після затримання на хабарі та скандального звільнення з суду в поданій Олегом Василюком декларації про доходи вже не значилася земельна ділянка у приміському селі Бахів.

Читайте також: У Луцьку п'яний водій хотів дати патрульному хабар і просив відпустити «по-людськи»


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Понад 9 тисяч жителів – на Волині утворили нову громаду
Наступна новина Листи місту: в Луцьку запрошують на зустрічі з творцями майбутнього
Останні новини
Схожі новини