На Волині кредитуватимуть сільгоспвиробників коштами обласного і місцевих бюджетів

На Волині кредитуватимуть сільгоспвиробників коштами обласного і місцевих бюджетів

Сьогодні, Волинською обласною радою, за моєї ініціативи, внесено  зміни до Комплексної програми розвитку агропромислового комплексу області на 2016 – 2020 рік, а також прийнято Порядок використання коштів, які будуть спрямовані з обласного та місцевих бюджетів на фінансову підтримку суб’єктів господарювання агропромислового комплексу у вигляді пільгових кредитів на реалізацію бізнес-планів.  

Передбачається, що з обласного та місцевих бюджетів протягом трьох років буде виділено 30 мільйонів гривень на надання через комунальне підприємство обласної ради „Власний дім”  пільгових кредитів сільськогосподарським обслуговуючим кооперативам, фермерським господарствам, одноосібникам - підприємцям в обсязі до 500 тис.грн. під 5% річних, терміном до 5 років, з відтермінуванням погашення тіла кредиту та відсотків до 1 року.

 Для визначення учасників програми, яким будуть надаватись позики, при обласній раді буде створена конкурсна комісія, яка буде складатись з представників депутатського корпусу, фахівців департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, фермерів, громадськості.

До розгляду на комісію будуть подаватись проекти спрямовані на:
           -
придбання сільськогосподарської техніки та технологічного обладнання для садівництва, ягідництва, овочівництва, діяльності із виробництва, заготівлі та переробки молока, реалізації молокопродуктів, м’яса, іншої сільськогосподарської продукції;

- придбання племінних тварин, корів і нетелей;

- витрати, пов’язані із розвитком дрібного тваринництва, а також бджолярства і рибництва;

- витрати, пов’язані із будівництвом, реконструкцією тваринницьких приміщень, модернізацією їх обладнання, облаштування доїльних залів, молокопроводів, забійних цехів, пасовищ тощо;

- витрати, пов’язані із будівництвом, реконструкцією приміщень для зберігання сільськогосподарської продукції та продукції харчопереробної галузі, у тому числі на придбання холодильного обладнання;

- витрати, пов’язані із розвитком садівництва, ягідництва, овочівництва, органічної продукції, заготівлі грибів;

- витрати, пов’язані із здійсненням та розвитком діяльності з передпродажної підготовки, переробки сільськогосподарської продукції.

Особливу увагу буде приділено підприємцям – початківцям та новоствореним сільськогосподарським обслуговуючим кооперативам, яким потрібен стартовий капітал, але скористатись банківськими кредитами вони не можуть, адже відомо, що для того щоб взяти в банківській установі кредит необхідна високоліквідна застава та доходи, що практично вдвічі перевищують суму щомісячного платежу.

Привабливість для бюджетів місцевого самоврядування цих кредитів ще й та, що кошти не даруються сільгоспвиробникам та не служать підгодовуванням банків (як у випадках з відшкодуванням відсоткових ставок за банківськими кредитами), а позичаються і після їх повернення будуть спрямовуватись на надання кредитів іншим позичальникам.     

Таким чином ми хочемо стимулювати розвиток малого та середнього бізнесу на селі, створити нові робочі місця, хоча б як часткову альтернативу заробіткам за кордоном  та через декілька років наповнити місцеві бюджетами коштами від сплати податків новоутвореними господарствами.

Доки буде заможне українське село та спроможні територіальні сільські громади, тон в яких задаватимуть не олігархи, а міцні середні господарники, доти буде Україна.               


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Вчені показали обличчя кроманьйонця, який жив 28 тисяч років тому
Наступна новина У ДФС пояснили, чому не можуть контролювати продаж контрафактного алкоголю
Останні новини
Схожі новини