На Волині масово палять суху траву, через що страждає чимало «живого»

На Волині масово палять суху траву, через що страждає чимало «живого»

З початку року на Волині зафіксували 17 пожеж сухих трав, якими було пошкоджено 27 гектарів земельних площ.

Про це стало відомо під час спільного брифінгу фахівців УДСНС у Волинській області, екологів, лісівників і представників національної поліції.

«Лише 10 квітня нам довелось виїжджати на ліквідацію 5 загорань сухої трави. А з квітня - ще 7. І це не лише в Луцьку, а й по всій області. І це лише за два дні тепла.

Це проблема не лише пожежників, це проблема комплексна, адже від того, що в полі спалахнула трава, страждає не лише флора, а й фауна, ліси.

Встановити порушників вкрай тяжко, бо люди відмовляються визнавати, що ці дії вчинили вони», - розповів заступник начальника ДСНС області Олег Билиця.

Головна причина збільшення пожеж - це зумисне спалювання трави власниками сільськогосподарських угідь.

Здебільшого, люди пояснюють це тим, що спалювання трави покращує родючість грантів, однак, за словами екологів, вони не думають про шкоду, яку завдають навколишньому середовищі своїми діями.

«Адміністративна відповідальність може призвести до кримінальної. Люди чомусь не думають, що через те, що вони підпалили сухотрав’я і пішли, може хтось загинути, або ж вогонь може перекинутися на чиєсь майно», - акцентує увагу Олег Билиця.

Його думку поділяє і заступник начальника управління превентивної діяльності ГУНП у Волинській області Андрій Пархомчук. За його словами, поліція веде активний пошук винуватців підпалив.

«Ст. 77.1 не передбачає притягнення до відповідальності, а притягують екологи. У сільській місцевості встановити винуватця не так складно, адже всі землі в селі розташовані і кожен знає, де чиє поле», – каже Андрій Пархомчук.

«Цього року нам вже вдалось притягнути до відповідальності 4 особи на суму 850 гривень», – уточнив заступник начальника Держекоінспекції у Волинській області Сергій Дудка.

Зрештою, надзвичайники закликали усіх спільно боротися з проблемою масових підпалів сухої трави і просять громадськість повідомляти інформацію про ймовірних паліїв.


Нагадаємо, волинян неодноразово просили не застосовувати «дику практику» спалювання трави. Натомість люди не реагують на ці прохання. Так, нещодавно горіли території з очеретом у селі Полонка. Також раніше невідомі підпалили траву біля річки Стир у Луцьку. Останнім часом горіла суха трава і полях Колківської ОТГ та Куклівської сільської ради.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Нововолинську розшукують зниклу собаку, - ЗМІ
Наступна новина В Миколаєві вбили екс-начальника митниці
Останні новини
Схожі новини