На Волині священник судився з сільрадою через обмеження прав упц мп

На Волині священник судився з сільрадою через обмеження прав упц мп

Священник з Горохівщини Валерій Пилипчук судився з сільрадою через обмеження прав УПЦ МП.

Про це повідомили у постанові суду від 3 лютого, передає Район.Горохів.

Священник Валерій Пилипчук та парафіянка з села Шклинь звернулись з адміністративним позовом до Городищенської сільської ради про визнання протиправним рішення від 23.06.2022 №18/7 «Про призупинення на час дії воєнного стану діяльності УПЦ (МП) на території Городищенської сільської територіальної громади».

Згідно з цим рішенням Городищенська сільська територіальна громада вирішила:

  • призупинити на час дії воєнного стану діяльність релігійних громад Української Православної Церкви (московського патріархату) на території Городищенської сільської територіальної громади;
  • встановити охорону об`єктів нерухомості (культових будівель) церковних громад УПЦ (МП), що забезпечують життєдіяльність населення, ввести особливий режим їх роботи, заборонити проведення зборів, мітингів, ходів, а також інших масових заходів, надати релігійним громадам УПЦ (МП) на території Городищенської сільської територіальної громади місячний термін на виконання цього рішення. 
  • Старостам було доручено провести збори на території підлеглих їм сіл з метою повного та всебічного інформування населення про дійсну приналежність релігійних громад УПЦ (МП) до складу Російської Православної Церкви та встановити на максимально близькій відстані від культових споруд УПЦ (МП) інформаційні стенди з інформацією щодо дійсної приналежності релігійних громад УПЦ (МП) до складу Російської Православної Церкви.
  • Релігійним громадам УПЦ (МП) на території сільської ради рекомендували перейти в Православну Церкву України для підтримання миру, релігійного спокою та збереження безперервного зв'язку зі світовим православ'ям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вас знімає «московський батюшка». РЕПОРТАЖ із суду над батьком загиблої медикині 14 ОМБр

Позивачка Марія Семенюк зазначала, що проживає та прописана у селі Шклинь Луцького району і є прихожанкою Української православної церкви Волинської єпархії. Внаслідок прийняття оскаржуваного рішення вона позбавлена права відвідувати Богослужіння, брати участь у релігійних культах та релігійних обрядах, які здійснюються у громадах Української православної церкви.

При цьому покликалася на те, що оскаржуваним рішенням Городищенської сільської ради порушується її свобода приймати та змінювати релігію у громадах Української православної церкви, а також порушується її свобода сповідувати релігію у громадах Української православної церкви.

Однак, представник відповідача сказав, що ніхто не позбавляв позивачку вищевказаних прав.

Крім того, ні Конституція України, ні інше законодавство, в тому числі Закон України «Про свободу совісті та релігійні організації» не містять визначення свободи приймати та змінювати релігію у громадах.

Позивачка не пояснила, що саме вона мала на увазі, а головне, як рішення відповідача впливає на ці свободи. На додаток, виходячи з логічного аналізу для приймання чи зміни релігії не потрібна ні конкретна церква (храм), ні жодна церква загалом.

Позивач Валерій Пилипчук зазначає, що внаслідок прийняття вказаного рішення він, як священник Української православної церкви, позбавлений можливості здійснювати Богослужіння, релігійні культи та релігійні обряди, виражати та вільно поширювати свої релігійні переконання у громадах Української православної церкви.

Текст адміністративного позову містить лише перелік належних позивачам прав, проте у позовній заяві відсутнє обґрунтування їх реального порушення оскаржуваним рішенням, підтверджене відповідними доказами.

Позивачі не довели, що внаслідок прийняття спірного рішення позбавлені можливості здійснити, реалізувати свої права повністю чи частково, чи таким рішенням створюються перешкоди для їх реалізації. Доказів того, що спірне рішення спричинило суттєвий та реальний негативний вплив саме на позивачів і вони дійсно зазнали шкоди, матеріали справи не містять.

Таким чином, оскільки позивачі не навели обґрунтовані мотиви та не надали відповідні докази, яким чином спірне рішення порушує їхні суб'єктивні права або інтереси.

Суд вирішив в задоволенні адміністративного позову відмовити повністю.

Яки відомо, жителі села Бережанки не хотіли, щоб їхня церква підпорядковувалася УПЦ ПМ. Проти зміни конфесійної приналежності висловилося 35 осіб. Парафіяльні збори Свято-Георгіївської громади відбулися 7 березня 2019 року. 

Настоятель храму Валерій Пилипчук, який є благочинним Горохівської округи, відомий консервативними та відверто проросійськими поглядами, разом з прихильниками намагався не допустити прихильників ПЦУ до церкви. Та врешті-решт він здався, віддав ключі і залишив збори. Так, у отця Валерія залишилася одна з двох парафій у селі Ярівка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖмосковський піп, який подав позов до батька загиблої медикині, відсудив гроші ще в одного селянина


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині невідомий водій збив на смерть пішохода і втік
Наступна новина Волинянка в Польщі допомагає постраждалим від війни українцям з протезуванням і реабілітацією
Останні новини
Схожі новини