На Волині у чотирьох грибників виявили хворобу Лайма

На Волині у чотирьох грибників виявили хворобу Лайма

Протягом вересня поточного року у Маневицькому районі виявили чотири людини з хворобою Лайма, яких вкусили кліщі під час збору грибів у лісах області.

Усі хворі видаляли кліщів з тіла самостійно, не звертаючись до лікарень. На 3-5 добу у хворих виникло різних розмірів почервоніння на шкірі, як реакція на укус кліща. Коли еритема на шкірі збільшилась –  хворі звернулись за медичною допомогою, – йдеться на сайті ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ».

Захворювання на «лаймбореліз» підтверджено лабораторно лише в одному випадку, але факт укус кліща та наявність мігруючої еритеми були підставою для клінічного встановлення діагнозу. Наразі хворі лікуються амбулаторно.

На сьогодні в області зареєстровано 12 випадків хвороби Лайма: у м. Нововолинську та Маневицькому районі (по 4), а ще у Горохівському і Луцькому районах та м. Луцьку. Всі випадки захворювання спричинені укусами кліщів під час відвідуванні лісових масивів області (збору ягід, грибів та відпочинком на природі). У 9 випадках (75%) зараження відбувалось на вже ензоотичних з лаймбореліозу територіях.  

За оперативними даними лікувально-профілактичних установ за медичною допомогою з приводу укусів кліщів щотижня звертається до 50 волинян. А враховуючи, що значна частина громадян знімає кліща з тіла самостійно та взагалі не звертається до медичної установи, ця цифра є значно більшою.

Довідка: 
Хвороба Лайма (кліщовий лаймбореліоз) – це природно-осередкове, інфекційне, полісистемне захворювання, яке розвивається після укусу кліща, зараженого бореліями.
Тривалість інкубаційного періоду — від 3 до 60 діб і довше; у середньому — до 14 діб.  Характерні симптоми  розвитку хвороби:
Незначний свербіж, болючість та припухлість шкіри на місці укусу кліща;
Підставою для підтвердження діагнозу є наявність одного з основних симптомів – почервоніння шкіри в місці укусу кліща (мігруюча кільцеподібна еритема різних розмірів). До 30% хворих така еритема не спостерігається;
Часто разом з еритемою у людини з’являється лихоманка, головний біль, затверділість м’язів шиї, ломота в усьому тілі, слабкість тощо.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Помер колишній керівник Федерації профспілок Волині
Наступна новина Коли в Україні очікують на пік захворюваності на коронавірус
Останні новини
Схожі новини