На Волині у мами і дитини виявили інфікування кашлюком

На Волині у мами і дитини виявили інфікування кашлюком

На Волині виявили два нових випадки захворювання на кашлюк. Хворобу виявили в одномісячної дитини та її мами. Недугу в області виявили вперше за два роки.

Про це повідомляє Волинський центр контролю та профілактики хвороб.

Дитину та маму з Камінь-Каширського району госпіталізували у Волинську обласну інфекційну лікарню. У немовляти важкий перебіг хвороби.

Кашлюк – вкрай заразне захворювання дихальних шляхів. Найбільш характерною ознакою кашлюку є затяжний кашель. Хвороба легко поширюється від людини до людини, головним чином повітряно-крапельним шляхом при кашлі чи чханні. Багато інфікованих дітей страждають від нападів кашлю протягом 4-8 тижнів. Найбільш небезпечне це захворювання для немовлят.У немовлят кашлюк може проявлятися апное (тимчасовим припиненням дихальних рухів), тому для новонароджених дітей особливо важливо перебувати у щепленому середовищі. Якщо у вашій сім'ї є старші діти і ви плануєте поповнення, пам'ятайте, що старші діти, які не отримали всі щеплення від кашлюку, несуть загрозу немовляті!

Приблизно у кожної десятої дитини, яка захворіла на кашлюк, розвивається запалення легень, у кожного 50-го виникають судоми (у 3% немовлят). В 1 на 250 випадків (у 1% грудних дітей) вражається головний мозок (енцефалопатія). Ця хвороба і ускладнення можуть призвести до смерті дитини, пік смертності від кашлюку припадає на вік до 1 року.

Симптоми, зазвичай, з’являються через 7–10 днів після інфікування: помірний жар, нежить, кашель, який, як правило, переходить у судомний кашель.

Працівники Камінь-Каширського відділу ДУ «Волинський ОЦКПХ» провели комплекс протиепідемічних заходів щодо запобігання поширення кашлюку далі. Проведена роз’яснювальна робота про недугу та важливість вакцинації, як найефективнішого методу профілактики. Організовано медичне спостереження. Серед контактних – 8 дітей, які не вакциновані від кашлюку.

Лікарі нагадують, що одним з найбільш ефективних методів профілактики цієї хвороби і ускладнень є вакцинація. Щеплення проти кашлюку входить до Національного календаря профілактичних щеплень. Вакцини закуповуються державним коштом, отже щепити дитину можна безоплатно в медичному закладі.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Судитимуть волинянина, який зґвалтував 14-річну дівчину
Наступна новина На Волині відкрили медико-психологічні кабінети для жертв насильства. ФОТО
Останні новини
Схожі новини