На Волині у сільській церкві зберігається унікальна ікона

На Волині у сільській церкві зберігається унікальна ікона
Фото - Хроніки Любарта

У Свято-Хресто-Воздвиженському храмі, що у селі Буків Луцького району, зберігається особлива ікона.

Унікальна ікона – лик Святого Архистратига Михаїла, - повідомляють Хроніки Любарта

Місцеві жителі називають цю церкву козацькою: за переказами, будували її місцеві козаки. Кажуть, споконвіку богослужіння тут проводяться українською мовою. Розташований серед мальовничих пейзажів, храм тішить своєю красою і місцевих жителів, і гостей села – дослідників історії і простих мандрівників. 

Зі слів настоятеля, отця Степана, дерев’яна церква у цьому маленькому селі (сьогодні у Букові мешкає близько ста людей – авт.) була створена у 1764 або 1768 році. Оскільки 250-ліття церкви святкували у 2014, то другу дату прийнято вважати часом освячення. 

Серед святинь, що є у церкві, – ікона Архистратига Михаїла. Одне око святого на ній було прострелене атеїстами у радянські часи. У церкві вирішили так і залишити її без реставрації як нагадування про безчинства безбожників. 

Мешканці села пам’ятають, як за радянських часів за наказом тодішньої влади храм був закритий. Тоді селяни розібрали ікони по хатах, щоб врятувати їх від наруги. Довгий час церква стояла пусткою без вікон і дверей. Та люди, які поглумилися над святинею, зі слів місцевих, сьогодні не мають ні роду, ні долі. 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У центрі Володимира встановили нові ліхтарі. ФОТО
Наступна новина Матч-реванш: Віталій Кличко знову буде битися з Льюїсом
Останні новини
Схожі новини