На Волині відбулися змагання лісорубів: як це було. ФОТО

На Волині відбулися змагання лісорубів: як це було. ФОТО
Переможець зрізує сучки на дереві

Ліс пахне чорницями, грибами та трохи свіжою фарбою. У повітрі навпереміш із піснями «Океану Ельзи» лунає гудіння бензопил. Це лісоруби перевіряють свої знаряддя перед змаганнями, готують аптечки, одягають жилетки з номерами.

«Зав’яжи мені тиї шнурки», – каже один лісівник до іншого. «Пропав штангенциркуль. Хтось поцупив вже. Але кому він треба?» – метушиться неподалік суддя.

Так почався ранок 26 липня у турійському лісі, де відбувся 21-й обласний конкурс-змагання вальників лісу. Сюди з’їхалися 22 учасники з різних лісгоспів області, а ще – керівники лісового управління та місцева влада.

Видно, що лісівники готувались до події відповідально: облаштували усі зони для змагань, альтанки для відпочинку, сцену та п’єдестал, встановили попереджувальні знаки «Прохід та проїзд заборонені. Звалювання лісу» і «Куріння заборонене», інформаційні стенди, сміттєві урни, відгородили окрему територію для паркування автомобілів, подбали про смачний обід.

Після урочистого відкриття, привітань, звучання гімну та підняття прапора учасників тішили композиціями місцеві колективи.

Згодом – початок змагань. Вальників поділили на групи, тож доки хтось долав один етап, інші показували вправність на іншому.

Всього ж лісоруби пройшли 5 конкурсів: підготовка бензомоторної пилки до роботи, звалювання лісу, розкряжування комбінованим різом, точне розпилювання та спилювання гілок і сучків. У кожному з них – свої вимоги, за порушення яких знімали бали.

Наприклад, при підготовці бензопили до роботи «штрафні» можна було отримати за передчасний старт, падіння гайок, неправильне повертання шини. Якщо на наступних етапах вальник відрегульовував бензопилу, усі бали за підготовку анульовувались.

Під час розкряжування комбінованим різом не можна було відрізати шматки дерева товщиною менше трьох чи більше восьми сантиметрів. Також враховували перпендикулярність зрізу.

Сучки ж треба було зрізувати так, щоб пеньочок був не більше 5 мм і заліз в деревину не більше ніж на 5 мм.

При валці дерева найбільше балів отримував той, чиє дерево збивало забитий на певній відстані кілок, найменше – у кого воно падало в протилежний бік.

В усіх змаганнях враховувалась не тільки якість, а й швидкість.

«Рівень організації, рівень проведення цих змагань є міжнародного рівня, адже вони відбуваються за всіма вимогами. Найголовніше – це збереження здоров’я, коли люди приїжджають і повертаються додому при доброму здоров’ї», - розповідає голова Волинської обласної організації Товариства лісівників Волині Борис Бабеляс. Він переконаний, що дерево, яке ростили десятки років чимало інших людей, не можуть зрубувати випадкові люди, тож цю місію доручають спеціалістам.

Лісоруби розповіли, що найважчий, найцікавіший і найнебезпечніший водночас етап – це валка. Більшість з них бере участь у таких змаганнях вже не вперше.

Втретє приїхав позмагатись бензопильник ДП «Ратнеагроліс» Олександр Балик.

«Враження хороші. Головне, щоб ще успіхи були хороші. Щороку організація покращується, щось нове з’являється. Готуємось до змагань постійно, бо ми щоденно це робимо і живемо в цьому», – розповів чоловік.

«Трішки зажарко», – додав працівник ДП «Локачинагроліс» Сергій Вільчинський, пояснює, що погода в цілому сприятлива, адже швидкість вітру дозволяє валити дерева.

«Для мене це вже як «Добрий день», п’ятий раз. Результатами задоволений», – ділиться представник Городоцького лісгоспу Віталій Крисик, який здобув першість у трьох із п’яти етапів.

У підсумку Віталій Крисик вп’яте став переможцем змагань. Друге місце посів вальник лісу із Турійського лісового господарства Андрій Богданюк, а третє – лісоруб із Ковельського лісового господарства Василь Дудка.

До слова, призовий фонд за «золото» становив 15 тисяч гривень, за «срібло» – 12 тисяч гривень, за «бронзу» – 9 тисяч гривень. Крім того, спонсори подарували переможцям бензопили, заохочувальні подарунки отримали усі учасники.

Текст і фото: Наталя ХВЕСИК (Перший)


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку на хабарах затримали завідувача військової кафедри одного з вишів. ФОТО. ВІДЕО
Наступна новина Як розбудовують перший «космічний» житловий комплекс на Волині. ФОТО
Останні новини
Схожі новини