На Волині зафіксували випадок дирофіляріозу

На Волині зафіксували випадок дирофіляріозу

У Луцькому районі у 33-х річної пацієнтки видалили 11,3-сантиметрового паразита з лівої нижньої повіки.

Гельмінт був доставлений у мікробіологічну лабораторію ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ», де було ідентифіковано збудник дирофіляріозу. Це другий випадок цього захворювання в області у 2023 році, - повідомили на фейсбук-сторінці лабораторії.

«Наразі хвора почувається задовільно, в осередку захворювання проведене комплексне епідеміологічне розслідування. В ході котрого було встановлено, що хвора ще в березні 2022 року відчула свербіж шкіри на шиї з правого боку, де помітила округле, червоне, пальпаторно болюче утворення. Дане утворення щодня протягом тижня змінювало місце розташування на шиї і в кінцевому результаті зникло. Влітку, восени та взимку ніяких схожих утворень на тілі не спостерігалося», – йдеться у повідомленні.

Гельмінт емігрував по різних частинах тіла, то з'являвся і свербів, то зникав і не турбував. Лише через рік, коли в жінки напухла повіка, вона звернулася до офтальмолога, де ургентно видалили паразита.

Довідка: Дирофіляріоз — небезпечне гельмінтозне захворювання собак і кішок (іноді – людей), що викликається нематодами. Зараження тварин і людей відбувається через укус комарів, які разом з кров'ю переносять личинкову стадію гельмінта від зараженої особини. Безпосередньо від тварин людина не заражається.

Інкубаційний період після укусу комара до появи дорослого паразиту під шкірою чи слизовими оболонками тіла людини триває від одного місяця до двох років.

До відома: За статистичними даними дирофіляріоз це - єдиний трансмісивний  гельмінтоз місцевого характеру, що реєструється в Україні з 1996 року і має тенденцію до зростання. Поодинокі випадки даного захворювання в області реєструються з  2005 року. На сьогодні вже зафіксовано 24 випадки.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На війні загинув військовий з Волині Ростислав Матвіїв
Наступна новина Вважався зниклим безвісти: на війні загинув військовий з Волині Владислав Величко
Останні новини
Схожі новини