На Волині двоє людей захворіли на ботулізм

На Волині двоє людей захворіли на ботулізм
Фото ілюстративне з відкритих джерел

На Волині зафіксували два випадки ботулізму. Обоє потерпілих проживають у Луцькому районі, в обох перебіг захворювання – середньої важкості.

Про це 14-го червня повідомили у Волинському обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ України. 

Один із чоловіків – 1992 року народження, захворювання на ботулізм пов’язує із вживанням м’ясної консерви домашнього приготування.

Інший випадок ботулізму зафіксований у чоловіка 2003 року народження. У нього спочатку з’явилися такі симптоми, як слабість і пронос, потім додалися блювота, двоїння в очах, біль у м’язах.

Бригада екстреної допомоги доправила його в Маневицьку багатопрофільну лікарню, де йому поставили діагноз «ботулізм». Хворого одразу відправили в реанімаційне відділення Волинської обласної інфекційної лікарні. Епідрозслідування цього випадку триває.

До слова, минулого року на Волині зареєстрували дев’ять випадків захворювання на ботулізм. Летальних наслідків не було. Захворювання пов’язані із вживанням м’ясних консервів домашнього приготування. Лише в одному випадку потерпіла вказала, що вживала продукцію промислового виробництва (солений оселедець).

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що на Волині зафіксували спалахи вірусного гепатиту А

Довідково за даними ЦГЗ МОЗ:
Ботулізм - це харчова інтоксикація, зумовлена споживанням продуктів, що містять ботулотоксини. Збудник розмножується в анаеробному стані (без кисню) та за неправильних умов зберігання чи транспортування.
Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’ясо, риба, рідше - овочі та гриби. Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігалися неналежним чином.
Навіть консерви, у яких усе гаразд із терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.
Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів із м’яса (ковбаси, шинки тощо). Це можуть бути продукти і домашнього приготування, і вироблені у промислових умовах.

Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Волинські митники передали державі майже 16 кг золота. Його вилучили у працівників посольства
Наступна новина У луцькій багатоповерхівці стався вибух газу
Останні новини
Схожі новини