На волинській шахті є загроза самозагоряння вугілля

На волинській шахті є загроза самозагоряння вугілля
Фото ілюстративне. Джерело: Народна Правда

Голова Волинської облдержадміністрації Олександр Савченко зустрівся з керівником шахти № 9 «Нововолинська» Володимиром Юрківим, гірники якої страйкують третю добу, головою первинної організації НПГУ шахти Василем Гурою та працівниками копальні.

Це відбулося 5 вересня у Волинській ОДА, – йдеться на офіційній сторінці Олександра Савченка у Facebook.

Під час зустрічі стало відомо, що шахтарям не виплатили заробітну плату за липень та серпень. Вони звернулася з відповідними заявами у правоохоронні органи. Окрім того, Василь Гура розповів, що на складі шахти – 7,5 тисяч тонн вугілля, яке могли б продати і заробити. Натомість, температура там підвищується і є загроза самозагоряння, що призведе до великих збитків.

«Сьогодні «смотрящий», пан Андрій Венгрин, зателефонував на шахту і сказав, що ми йому винні 5 мільйонів гривень. Вони як при Януковичу були, так і зараз є. Держава грошей не дає, ми заробляємо самі, але нам і цього не платять. Ми не знаємо, як далі працювати», – зазначив голова первинної організації НПГУ шахти.

Олександр Савченко, своєю чергою, зауважив, що не вперше зустрічається з шахтарями і не розуміє, чому вони мають йти на повідку у якогось «смотрящого»:

«Немає такої посади. Я його називаю бандитом. Я не можу зрозуміти, як ви, люди, у яких, без перебільшення, героїчна професія, щодня спускаєтеся в землю і боїтеся людини без посади? Чим більше ви мовчите і ховаєтесь один за одного, тим менше шансів у вас заробити на шматок хліба. Почніть захищати себе самі, так як я захищаю Вас уже давно. Жоден голова адміністрації напевно не писав стільки листів у Київ, як я», - відзначив Олександр Ілліч.

Також керівник найвищої виконавчої гілки влади в області повідомив, що через великі борги за електроенергію гірники можуть залишитися без світла. 

«Ми вчора знов написали лист прем’єр-міністру. Нещодавно він був з робочою зустріччю і я пояснював, що у нас критичне питання – шахти. Поліція щось трохи вже почала працювати, але я добивався цього декілька місяців. Давайте з вами домовимось, що ви будете сміливішими. Треба хоч трохи захищатися», - наголосив Олександр Савченко.

Керівник копальні Володимир Юрків повідомив, що проблема з виплатою зарплати виникла штучно через політику ДП «Волиньвугілля», адже на шахті видобули вугілля, продаж якого покриває втрати на заробітну плату та електроенергію. Окрім того, шахтарі нарікають, що копальня нині працює без відповідного дозволу на видобування надр.

Голова облдержадміністрації Олександр Савченко заявив, що готовий написати листи міністру енергетики та вугільної промисловості, Прем’єр-міністру стосовно самостійного відвантаження вугілля шахтою, враховуючи високі корупційні складові. Також він доручив підготувати звернення у прокуратуру та поліцію щодо цієї ситуації, а профспілці шахти №9 «Нововолинська» порадив підготувати позов до суду на керівництво ДП «Волиньвугілля».


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На перехресті двох луцьких вулиць обмежать рух транспорту
Наступна новина Тротуари на луцьких вулицях виклали плиткою для незрячих. ФОТО
Останні новини
Схожі новини