«Нафтогаз» відмовився оприлюднювати рішення Стокгольмського арбітражу

«Нафтогаз» відмовився оприлюднювати рішення Стокгольмського арбітражу

Щоб не дати привід російському «Газпрому» не виконувати його.

НАК «Нафтогаз України» відмовився надати копію рішення Арбітражного інституту Стокгольмської торгової палати від 22 грудня 2017 року в рамках інформаційного запиту ЗМІ, щоб не дати привід російському «Газпрому» не виконувати його.

Зазначена аргументація міститься у відповіді «Нафтогаз України» на інформаційний запит «Українських Новин», повідомляє агентство.

Так, у відповіді йдеться, що текст рішення Стокгольмського суду містить розгорнуту інформацію про контракт купівлі-продажу газу з «Газпромом» і додаткових угодах. Водночас, як в самому контракті прописана норма про його конфіденційність.

«У світовій практиці міжнародного комерційного арбітражу мали місце випадки, коли сторона арбітражного провадження, проти якої було винесено рішення, намагалася оскаржити або ускладнити виконання арбітражного рішення на тій підставі, що інша сторона нібито зловмисно розголосила інформацію в зв'язку з арбітражним виробництвом, що нібито завдало шкоди стороні, проти якої було винесено рішення. Тому не можна виключати можливість використання в майбутньому подібної стратегії з боку ПАТ «Газпром», – йдеться у відповіді.

При цьому уточнюється, що для уникнення ускладнень з виконанням рішення українська сторона утримується від розповсюдження будь-яких документів, які містяться в матеріалах відповідного арбітражного провадження.
Крім того, агентство направляло відповідні запити до адміністрації президента, Кабінету міністрів України та профільному міністерству, але державні органи, заявили, що не мають копій рішення суду.

Як пояснив Mind партнер ESQUIRES, адвокат Опанас Карлін, ПАТ «Нафтогаз України», як юридична особа, що фінансується з державного бюджету (за умови такого фінансування), є розпорядником інформації виключно щодо використання бюджетних коштів, а як суб'єкт господарювання, який займає домінуюче становище на ринку – розпорядником інформації виключно щодо умов постачання товарів, послуг та цін на них.

«Запитувана ж інформація, як вбачається із публікації, стосувалася в т.ч. комерційних умов господарських договорів ПАТ «Нафтогаз України», тобто інформації з обмеженим доступом, яка не є публічною, що виключає обов’язок її надання. Це недвозначно вбачається із Закону України «Про доступ до публічної інформації». Оскільки така інформація містилася не у рішенні українського суду, на неї не можуть поширюватися норми Закону України «Про доступ до судових рішень», – пояснив адвокат.

Водночас, закон «Про доступ до судових рішень» встановлює відкритість всіх судових рішень (в т.ч. вироків), крім рішень, прийнятих в ході проведення закритих судових засідань, щодо яких тільки суд може вирішити, яка інформація потребує захисту, обумовлюючи неможливість в наданні відкритого доступу до судових рішень в такому процесі. 

Термін «засекречування» у публікації вжито не у юридичному сенсі, оскільки йдеться лише про відмову надати інформацію на запит.

Як писав Mind, арбітражні розгляди спору між НАК «Нафтогаз України» і «Газпромом» за контрактом купівлі-продажу газу завершилися тим, що «Нафтогаз» повинен доплатити «Газпрому» $1,5–2 млрд.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (1)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «ПриватБанк» продадуть через три роки
Наступна новина Starbucks може зайти в Україну
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні