Налякані, що води не стане: лучани масово роблять свердловини в дворах багатоповерхівок

Налякані, що води не стане: лучани масово роблять свердловини в дворах багатоповерхівок

У Луцьку мешканці багатоповерхівок масово починають робити свердловини на воду в дворах.

Про це розповів у фейсбуці депутат Луцької міської ради Андрій Лучик.

«Люди переживають, чи матимуть, що пити у випадку, якщо Луцьк буде повністю знеструмлений через російську агресію. Тому мешканці будинків гуртуються та бурять механічні свердловини просто на прибудинкових територіях. Попри очевидну вигоду у випадку військового загострення, така діяльність може нести й неабиякі ризики чи просто бути марною», – пише він. 

З цього приводу Андрій Лучик поспілкувався із відділом екології Луцької міської ради та директором Луцькводоканалу. Обранець громади запевнив лучан, що немає причин панікувати і боятися, що лишаться без води в разі повного знеструмлення, означивши кілька арґументів. 

За його словами, Луцькводоканал запевнив, що навіть при відсутності електропостачання в місті вода буде на рівні перших поверхів, адже на станціях водозабору є можливість оперативно переключитися на дизель-генератори.

Воду зі свердловини в дворі можна буде використовувати лише як технічну. Адже у наших водоносних шарах дуже багато заліза, яке потрібно відфільтровувати. Якщо, наприклад, попрати білу білизну у такій воді, то вона стане помаранчевою

«При загостренні воєнних дій на Волині частина мешканців виїде в інші регіони, як це було 24 лютого. Тоді в перші дні споживання води в місті впало в рази. Тобто очевидно, що води потрібно буде набагато менше, ніж зараз». Воду зі свердловини в дворі можна буде використовувати лише як технічну. Адже у наших водоносних шарах дуже багато заліза, яке потрібно відфільтровувати. Якщо, наприклад, попрати білу білизну у такій воді, то вона стане помаранчевою», – зазначив депутат. 

Крім того, водоносні шари знаходяться на глибині 30-40-50 метрів (в залежності від місця). Для того, щоб вручну підняти воду з такої глибини, потрібно буде докласти неабияких зусиль.

Депутакт акцентує, що для влаштування свердловини в дворі потрібно брати дозвіл на водокористування в Управлінні екології Волинської ОВА. Аджет самочинна діяльність може каратися штрафами та іншими заходами примусу.

«Буріння має здійснювати ліцензована організація. Адже довкола свердловини повинна бути водоохоронна зона. У випадку недотримання певних норм і правил вода може перетворитися з технічної в отруйну. Навіть, якщо буде критично пошкоджений водогін, то водоканал організує підвіз води. Тому директор водоканалу рекомендує вкладатися не в свердловину, а в ємності (наприклад, 250-літрові бочки), в яких може зберігатися запас води для ОСББ. Зрештою, кожен сам вправі вирішувати, як максимально убезпечити себе від можливих загроз. Але це потрібно робити виважено і в рамках чинних норм і правил», – зазначив Андрій Лучик. 

На його думку, з приводу водозабезпечення у Луцьку потрібно проводити більш ретельну інформаційну роботу, щоб лучани не хвилювалися і могли ухвалювати виважені рішення, адже люди налякані, тому власноруч намагаються вирішити свої проблеми. 

Читайте також: У Луцьку стартував мистецький проєкт, який претендуватиме на два світових рекорди. ФОТО


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Херсонщині загинув Захисник з Волині
Наступна новина Волинянин отримав від Зеленського нагороду за участь у звільненні Херсонщини
Останні новини
Схожі новини