Нардепи пропонують легалізувати медичний канабіс в Україні

Нардепи пропонують легалізувати медичний канабіс в Україні
Фото ілюстративне

Народні депутати пропонують узаконити коноплю в медичних цілях, науково-технічної діяльності та промисловості.

Вони зареєстрували відповідний законопроєкт №4553 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання обігу конопель в медичних цілях, науково-технічній діяльності та промисловості". Нардепи пропонують внести зміни в ряд законів, які створять умови для законного використання канабісу в медичній практиці, науково-технічній діяльності і в промисловості, – повідомляє УП.Життя.

"В Україні понад 2 мільйони людей з нестерпним хронічним болем, з важкими онкологічними захворюваннями, епілепсією, пост-травматичним синдромом, з хворобою Альцгеймера та іншими потребують ліків на основі канабісу. Ці ліки допомагають полегшити біль, налагодити сон, зменшити судоми і просто дають шанс на нормальне життя", - розповідає народна депутатка Ольга Стефанишина, одна із авторів проєкту.

Медичний канабіс допоможе онкохворим і паліативним хворим, тисячам дітей з епілепсією, пацієнтам із депресією та тривожними станами, військовим з посттравматичним синдромом, людям з хворобами Альцгеймера, Паркінсона, розсіяним склерозом та псоріазом,  – зазначають у партії "Голос".

Серед актуальних проблем розвитку медичної науки та системи охорони здоров'я в Україні є питання, що стосуються доступу населення до необхідних методів лікування та лікарських засобів, йдеться у пояснювальній записці законопроєкту.

"Зокрема, серед таких питань і відсутність належного нормативного регулювання поводження з речовинами, які, за міжнародно-правовою класифікацією, належать до наркотичних і психотропних, але, при цьому, вкрай необхідні для забезпечення якісних медичних послуг, запобігання стражданням пацієнтів та допомоги їх одужанню від складних захворювань", - йдеться у документі.

Згідно із законопроектом, придбати медичну коноплю і / або препарати, виготовлені з рослин роду конопель, за медичними показаннями людина може тільки за рецептом лікаря.

До слова, ООН виключила канабіс зі списку найнебезпечніших наркотиків.

Наукових доказів того, наскільки ефективною може бути марихуана і при яких захворюваннях, наразі бракує. Перш за все, через те, що заборона на використання конопель часто гальмує процес вивчення.

Існує вже чимало досліджень, які підтверджують медичний потенціал канабісу для полегшення:

  • хронічного болю;
  • нудоти та втрати апетиту (наприклад, внаслідок хіміотерапії);
  • хвороби Паркінсона;
  • запалення кишківника;
  • посттравматичного стресового розладу;
  • епілепсії;
  • розсіяного склерозу.

Нагадаємо, під час місцевих виборів проводили опитування від Зеленського. Одним з питань було: чи підтримуєте ви легалізацію канабісу в медичних цілях – для зменшення болю у важких хворих? 64,88% учасників відповіли «так».


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина З 8 січня у супермаркетах заборонять продаж низки товарів. Яких?
Наступна новина У центрі Луцька – обшуки в авто. ЗМІ повідомляють, що це стосується кримінального авторитета Аслана
Останні новини
Схожі новини