В Україні частково легалізували медичний канабіс

В Україні частково легалізували медичний канабіс
Фото ілюстративне

Кабінет міністрів прийняв постанову, згідно з якою деякі препарати на основі канабісу тепер не входять до переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

Відповідну постанову від 7 квітня опублікували на урядовому порталі, пише Українська Правда. Життя.

Наразі в постанові зазначено два препарати на основі канабісу:

  • "Набілон" – застосовується для лікування побічних ефектів хіміотерапії раку (нудоти і блювоти);
  • "Набіксімолс" – для зняття спазмів м'язів при розсіяному склерозі.

За словами голови благодійної організації "100% Життя" Дмитра Шерембея, препарати які включені до цього переліку коштують дуже дорого  – $2055 та $640 відповідно. Крім того, в своїй основі вони містять лише хімічну копію канабісу.

"Постанова Кабінету Міністрів легалізує ввезення в Україну лише  двох препаратів, які містять хімічну копію канабісу, та геть лишає пацієнтів надії на ліки з канабісу. Навіщо потрібна хімічна копія рослини, якщо ця рослина росте сама по собі, а ліки із неї коштуватимуть 20 доларів, замість 600 та 2000 – як це відбувається із Дронабінолом та Набіксімолсом, зазначеними в постанові? 

Це нагадує мені, як зробити штучний бензин та продавати його за 600 доларів за літр, у той час, коли є нафта, та з неї можна робити бензин за доллар", – пояснює Дмитро у коментарі "Українській правді. Життя". 

Глава організації також зауважує, що до короткого списку не увійшов препарат "Епідіолекс" – це ліки від фармрезістентної епілепсії. Їх потребує 18 тисяч дітей в Україні.

На думку Дмитра, ця постанова лобіює інтереси окремих фармкомпаній.

 "Це чисто лобістські дії МОЗ, які відстоюють в Україні інтереси лише двох виробників, замість того, щоб дозволити усім пацієнтам лікуватися ліками на основі медичного канабісу", – розповідає очільник організації. 

При цьому заступник міністра охорони здоров‘я Ігор Іващенко у коментарі "Українській правді. Життя" стверджує, що виробники лікарських засобів, які містять у своєму складі ізольований канабідіол, можуть звертатися за реєстрацією до "Державного експертного центру". 

"Епідіолекс" – це торгова назва лікарського засобу який містить у своєму складі ізольований канабідіол. Відповідно до Постанови, всі лікарські засоби, у складі яких міститься лише ізольований канабідіол, не підлягають контролю з боку держави, як речовини, що містять наркотичні засоби або психотропні речовини. 

Обмеження у вигляді квотування, ліцензування та інших заходів контролю стосовно їх використання у лікуванні, виробництві, виготовленні, ввезенні, вивезенні їх з території України не встановлюються. Виробники "Епідіолексу" уже можуть звертатися до "Державного експертного центру" для отримання реєстрації", – пояснює Іващенко.

Нагадаємо, під час місцевих виборів проводили опитування від Зеленського. Одним з питань було: чи підтримуєте ви легалізацію канабісу в медичних цілях – для зменшення болю у важких хворих? 64,88% учасників відповіли «так».


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Лише 5 українців отримали другу дозу COVID-вакцини
Наступна новина Водію маршрутки, яка у Луцьку зіштовхнулась з вантажівкою, повідомили про підозру
Останні новини
Схожі новини