Наші в Голлівуді. Чесний відгук про новий український фільм

Наші в Голлівуді. Чесний відгук про новий український фільм
Знак «Голлівуд» - втілення мрій багатьох українців

Вечір п’ятниці. Зала луцького кінотеатру PremierCity напівпорожня. Від презентації документального фільму «З України до Голлівуду» в мене жодних особливих очікувань. Ну хіба я не чула, що Мілла Йовович народилась у Києві, а Міла Куніс – у Чернівцях? Українським корінням цих зірок світового масштабу мало кого здивуєш.

Про них справді хотіли розповісти у цьому фільмі. Але, як пояснює режисер Станіслав Сукненко, не вдалось – такого масштабу селебріті заробляють в тому числі на інтерв’ю…

«Вдалось поспілкуватись з мамою Мілли Йовович Галиною Логіновою, яка мене дуже вразила, тому що я пам’ятаю її ще акторкою на кіностудії Довженка, і тут вона каже, що Мілла не має нічого спільного з Україною. Мовляв вона вважає себе російською актрисою, а такої країни взагалі немає, і кому сьогодні в Голлівуді цікава Україна? Я сказав: «Все зрозуміло, до побачення»… Тільки тоді, коли Мілла Йовович і Міла Куніс отримають «Оскари» чи зірки на Алеї слави, вони будуть гідні наших героїв», - розповів режисер.

Культові «Віднесені вітром» та спецефекти для «Матриці»

Попри невдалі перемовини про інтерв’ю зі знаменитими українками, герої фільму – далеко не пересічні люди. Актор Леонард Німой, який зіграв легендарного «Спока» у серіалі «Зоряний шлях», володар «Оскару» за роль у фільмі «Міські піжони» Джек Паланс (Володимир Палагнюк) (хоч і змінив ім’я на американське, та все ж, коли йому хотіли вручити нагороду на російському фестивалі, публічно відмовився, сказавши, що він українець), один з засновників поп-арту Енді Воргол, співзасновник кінокомпанії «Metro-Goldwyn-Mayer» (заставку з ревом лева всі ж пам’ятають?) та автор ідеї нагороди «Оскар» (!) Лазар Меїр, його син Девід Селзник – продюсер культового фільму «Віднесені вітром», автор спецефектів до фільму Матриця» Євген Мамут, володар двох «Оскарів» за технічне рішення, винахідних камери, прикріпленої до автомобільного крану (незамінна в сучасних екшнах) Анатолій Кокуш і багато, справді багато інших.

Знаменита Геллі Беррі, яка щойно отримала «Оскар», зі сцени дякує своїй вчительці акторської майстерності Іванні Чабак, чиї предки покинули Україну на початку ХХ століття. Серед учнів жінки - Бред Пітт, Єва Мендес, Лів Тайлер, Єн Сомерхолдер… Здається, у Голлівуді немає сфери, в якій не працювали українці чи їхні нащадки.

Леонард Німой в образі Спока

Загалом у фільмі згадано понад 60 знакових імен в історії американського кінематографу. При цьому в однойменній книзі Станіслава Сукненка, яка лягла в основу кіно, вже сотня героїв. Є навіть згадка про маловідомий лист Олександра Довженка, в якому той розповідає про мрію потрапити до Голлівуду і зняти Чарлі Чапліна. Не вдалось…

Режисер фільму зізнається, що розкопати ці історії було зовсім непросто. Мало хто з героїв зберіг ім’я, дане при народженні. Пошуки часом нагадували детективні і тривали десять років.

Хтось переїхав до США в дитинстві, хтось – у зрілому віці, інші – народились там в українських емігрантів. Долі абсолютно різні, але успіхи «наших» в Голлівуді вражають.

Коли чуєш, як імениті і заслужені американські кіномитці зі зворушливим акцентом розмовляють українською, спиною біжать мурашки, а на очі нагортаються сльози. Від гордості.

Хоча такі приклади українськості, на жаль, рідкість. Більшість героїв ніяк не видають своє коріння. Більше того – змінюють імена на зрозуміліші американському глядачу. Недивно, що про їхнє українське походження досі мало хто знає.

Прем'єра фільму «З України до Голлівуду» у Луцьку

На противагу історіям про визнаних діячів у фільмі розповідають також про 22-річну українську акторку Іванну Сахно, що саме підкорює Голлівуд. Американські агенти змусили дівчину попрацювати офіціанткою у барі (аби мала досвід «справжнього» життя, поза сферою кіно) та забороняють спілкуватись з рідними і розмовляти українською, аби натренувати американську вимову. Шлях до кіноолімпу непростий!

Кому варто подивитись

Усім, кому цікава історія кіно і всім, кому хочеться пишатись своїми. Зрештою, тим, хто не любить комедій, але інколи хоче подивитись на екрані і щось позитивне :)

Документальний фільм показують у кінотеатрі PremierCity.

Віта Сахнік


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Дивись, думай і страждай». У Луцьку розпочався фестиваль документального кіно
Наступна новина У Луцьку відтанцювали «Осінній бал-2019»
Останні новини
Схожі новини