Настільна гра – чудова розвага для сімейного дозвілля

Настільна гра – чудова розвага для сімейного дозвілля

Сьогодні багато батьків безуспішно намагаються відвернути своїх дітей від надмірного захоплення гаджетами. Коли занурення у віртуальну реальність стає надто глибоким, обійтися без допомоги фахівця досить складно. Тому, важливо не тільки контролювати ситуацію, а й діяти гнучко й тактовно. Жорсткі заборони без надання переконливих аргументів тільки ускладнюють стосунки в родині. Можна запропонувати альтернативне заняття, яке за змістом буде не менш захопливим.

Саме настільні ігри здатні скласти конкуренцію гаджетам і зацікавити хлопчиків та дівчаток різного віку. Вибрати їх можна, перейшовши за посиланням https://panama.ua/categorys/76277/. Пропонуємо читачам дізнатись, чим корисна ця розвага і як правильно використовувати її можливості.

Вплив на розвиток дитини

  • Проста арифметика. Рахунок ходів або крапок, що випали на кубиках, вимагає простих арифметичних обчислень. Подібне заняття в ігровій невимушеній формі вчить швидко рахувати.
  • Просторове мислення. Шкільні заняття не завжди можуть навчити дитину поєднувати різні елементи за колірним рішенням. Просторове мислення – це один із видів інтелектуальної діяльності, за допомогою якого можливе створення тривимірних образів. Під час складання пазлу необхідно уважно вивчити зображення й розкласти його на окремі деталі, які потім слід об'єднати. Найпростіша форма такого заняття – це поєднання різних сторін кубика для отримання заданого зображення.
  • Розвиток мови. Дитина, яка багато часу приділяє гаджетам, фактично позбавлена живого спілкування, бо вона не висловлює свої думки вголос. Настільні ігри, незалежно від правил та змісту (кожен сам за себе чи командна участь) передбачає необхідність обговорювати певні моменти. Така невимушена обстановка та динамічний розвиток подій дозволяє розкритися сором'язливим, замкнутим дітям, вчить спілкуванню та вмінню домовлятися.
  • Концентрація уваги й розвиток цілеспрямованості. Виконання правил вимагає певної послідовності дій. Будеш неуважним, почнеш крутитися й відволікатися – обов'язково проґавиш свій хід або припустишся помилки, яка значно знизить шанси на перемогу. Діти дуже швидко це розуміють і навіть у найактивніших формується терпіння та посидючість. Вони готові годину просидіти за столом, бажаючи здобути заповітну перемогу.
  • Прагнення до пізнання нового. Часто гру поєднують з певним інформаційним наповненням, що часто передається у візуальній формі. Наприклад, картонне поле – це географічна карта, або використовуються картки, що містять зображення різних тварин. Збираючи пазли, можна познайомитись зі світовими пам'ятками архітектури.

Така розвага допомагає налагодити контакт з дитиною, зняти психоемоційне напруження, встановити довірливі стосунки.

Сьогодні виробники пропонують безліч різних варіантів ігор із оригінальними сюжетами. Батьки перш за все звертають увагу на якість виконання і рівень цін, але найперше слід враховувати вікові рекомендації виробника. Не варто купувати варіант «на виріст», це може стати приводом для сварок і розчарування. Батьки вже виросли і їм деколи складно зрозуміти, чому їх талановита і розумна дитина не може розібратися в простих правилах. При складанні інструкції і виборі тематики виробник керується загальними нормами розвитку, а також рівнем сприйняття, яке характерне для певного віку. Трирічному малюку складно зрозуміти хід гри, яка розрахована на вік від 5 років. Така невідповідність пропозиції та можливостей викликає засмучення та невпевненість у собі. Тому орієнтуємося спочатку на вік, а потім вивчаємо тематику.

Актуальна класифікація

  • Класичні. У цю категорію входять переважно ті варіанти ігор, які розраховані на двох (шахи, шашки, нарди) але є вийняток – лото, доміно.
  • Інтелектуальні. Зазвичай потрібно шукати відповіді на питання з однієї або різних галузей знань.
  • Прості варіанти з заданим маршрутом. Досить умовна група, але до неї входять нескладні варіанти для початківців. Як правило, в комплекті є картонне поле, кубики, фішки. Маршрут може бути загальним або окремим для кожного учасника. Переможцем стає той, хто першим приходить до фінішу. Звичайно, не обходиться без пригод і труднощів – пропуск ходу, повернення на кілька пунктів назад. Більш складний набір включає картки з додатковими завданнями для учасників.
  • Азартні. Практично всі варіанти викликають певний азарт, але в цю категорію ми включили рулетку і різні лотереї. Звичайно, мова не йде про грошові виграші, просто учасники різними способами набирають очки, які й приводять їх до перемоги. Важлива особливість – елемент несподіванки, здатний викликати позитивні емоції.
  • Психологічні з кримінальним сюжетом. Класичний приклад – «Мафія», також пропонується безліч інших варіантів, в яких учасникам треба буде спробувати себе в ролі слідчого, шерифа, мафіозі або стати свідком загадкового події.
  • Економічні. Основне завдання – отримати економічну вигоду від своїх дій. Таке заняття сприяє розвитку підприємливості, організаційних здібностей, вмінню швидко приймати рішення в різних ситуаціях. Найбільш розповсюджена пропозиція – це «Монополія».

 

Чим старшою стає дитина, тим складніші повинні бути завдання й цілі, які ставить перед нею настільна гра. Так буде значно цікавіше, а сам виграш у майбутньому стане важливою мотивацією для яскравих перемог у реальному житті.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Коронавірус – контрольована пандемія, – ВООЗ
Наступна новина «Де ти був у 2014 році?». За що активісти напали на радника секретаря РНБО Сивохо
Останні новини
Схожі новини