«Навіть якби учні стояли з ганчірками, директор не може це дозволити», - луцька юристка

«Навіть якби учні стояли з ганчірками, директор не може це дозволити», - луцька юристка
Джерело фото - Новини Полтавщини

У Facebook «розгорілася» суперечка між батьками, чи зобов’язані їхні діти прибирати у класах.

Юристка ЮК «Адвокатське об'єднання «O.Legis» Богдана Боднарчук зазначила, що за законом України директори шкіл та вчителі мають питати згоди у батьків.

«Школа повинна одержати не тільки згоду учнів на допомогу своєю працею, а і їхніх батьків. Якщо додержуватись букви закону, то навіть якби учні самі стояли з ганчірками в руках і благали дозволити їм «рятувати» школу, то директор не має права їм цього дозволити, поки вони не принесуть письмову згоду батьків», – каже Богдана Боднарчук.

«Навіть якщо дитина трудиться на благо школи за своїм власним бажанням, батьки можуть бути з цим не згодні. У цьому випадку в них будуть усі підстави скаржитись на школу або навіть подати до суду. Це стосується як екстрених випадків, так і звичайних чергувань, генеральних прибирань та іншого», – каже юристка.

За її словами, якщо школа примушує учня чергувати, то він може оскаржити дії школи. Для початку учень має звернутися до директора з письмовою скаргою на дії класного керівника чи іншого конкретного вчителя, який змушує його заступати на «пост номер один».

«Якщо директор відмовиться звільнити учня від чергувань, той має право написати скаргу в відділ освіти й органи із захисту прав дитини. Якщо ж і це не допоможе, батьки учня можуть подати на школу до суду», – зазначає Бондарчук.

Проте у деяких навчальних закладах чергування записане в статуті, але в такому випадку є свої нюанси.Наприклад, роботу необхідно проводити у спеціальному одязі. Усі види прибирання здійснюються лише вологим методом з наступним провітрюванням приміщень. У навчальному приміщенні необхідно передбачити місце для зберігання прибирального інвентарю, спецодягу та мила. Миття підлоги дозволяється школярам з 10 років при обов’язковому використанні швабри.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Луцька модель розповіла, як іноземні контракти ламають українських красунь
Наступна новина Волиняни повертаються з InvictusGames
Останні новини
Схожі новини