Назвали головне слово 2020 року в Україні

Назвали головне слово 2020 року в Україні

Словник сучасної української мови і сленгу «Мислово» вибрав слова року. Так, головним цього року стало слово «коронавірус». Адже ще рік тому назва цього вірусу була відома лише медичним фахівцям.

Всі обрані слова в минулому році справили визначальний вплив на життя людей, а отже, й на мову, пише 24 канал із посиланням на словник сучасної української мови «Мислово».

Так, більшість найважливіших слів року все-таки пов'язані з пандемією.

Головні слова 2020 року

Пандемія – це результат швидкого та неконтрольованого поширення коронавірусу, який викликав паніку у світі та призвів до запровадження карантину чи локдауну.

Значною проблемою стала й інфодемія – швидке та неконтрольоване поширення неперевіреної інформації. Йдеться про поширення фейків.

Карантин – цього року він став засобом стримування пандемії. Це слово італійського походження увійшло в українську мову ще кілька століть тому і вживається значно частіше, ніж локдаун.

Самоізоляція – ще одне важливе слово зі словника часів коронавірусу. Сюди ж належить і соціальне дистанціювання.

Вакцина – протягом усього року не вщухав інтерес до щеплення від коронавірусу. У 2020 році розробили одразу декілька вакцин, і вже зараз у деяких країнах розпочали програми масової вакцинації.

Дистанційка теж стала словом року. Саме пандемія надала новий імпульс діджиталізації (вона стала словом року-2019), змушуючи людей та бізнеси переходити на дистанційну роботу чи навчання.

Білорусь – у зв’язку з несподіваним протестами у цій країні, а також жорстокістю правлячого режиму, вона теж стала словом року.

Перемир’я – після минулорічного розведення президент Володимир Зеленський продовжує реалізовувати своє бачення вирішення конфлікту на Донбасі, що викликає неоднозначні оцінки в українському суспільстві. Тож, цього року найчастіше вживали це слово.

Криза – рік пандемії був багатим на різноманітні кризи: від урядової кризи у січні, через глобальну коронакризу, до конституційної кризи восени (на додачу до гуманітарної кризи на окупованому Росією Донбасі й водної кризи в анексованому Криму).

Нагадаємо, слово 2019 року – «діджиталізація».

Що таке «Мислово»

Це онлайн-словник в інтернеті, створений 2012 року. Він фіксує зміни в сучасній українській мові, неологізми, сленг тощо. Причому слова та їхні визначення надсилають звичайні користувачі мережі.

Визначають слово року за його популярністю та соціальною значущістю.

Які слова обирали «словом року» раніше

Євромайдан – 2013.

Кіборги – 2014.

Блокада – 2015.

Корупція – 2016.

Безвіз – 2017.

Томос – 2018.

Діджиталізація – 2019.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Чому деякі люди ніколи не захворіють на коронавірус. Пояснення експерта
Наступна новина В Україні на COVID-19 частіше почали хворіти діти й молодь
Останні новини
Схожі новини