«Не більше 5 в одні руки». Як ми шукали маски у луцьких аптеках

«Не більше 5 в одні руки». Як ми шукали маски у луцьких аптеках

«Впускати людей лише в масках», - кажуть у Луцькій міській раді магазинам. «Без масок не заходити», - пишуть на оголошеннях аптеки. «У кожній аптеці мають бути маски», - каже президент Володимир Зеленський.

І хоча досі було чутно лише нарікання на те, що засобів захисту купити ніде, у вівторок, 31 березня, у Волинській ОДА відзвітувались – маски є.

«Нам докоряли тим, що немає масок – підіть в аптеки, вони вже там є», - зазначила заступниця голови ОДА Тетяна Щербак.

Ми на слово не віримо, тому робимо, як просять – йдемо в аптеки. Журналістка «Першого» побувала у близько 20 фармацевтичних крамницях різних мереж у різних районах міста і таки знайшла засоби захисту. Втім, це виявилось не так просто.

«Пов’язка марлева тришарова – 12,5 гривень, будь ласка»

Пішохідна вулиця Лесі Українки – фактично фармацевтичний осередок Луцька. На кількох сотнях квадратних метрів тут зосереджено щонайменше 5 різних аптек, та знайти бодай якісь засоби захисту непросто.

В аптеці «Копійка» кажуть, що масок нема і вже давно. Чи будуть найближчим часом, тут не знають. Таку ж відповідь ми отримали в аптеці «Подорожник». Тут кажуть, що масок немає загалом в мережі.

Натомість в аптеці «Волиньфарм» пропонують вочевидь саморобну тришарову марлеву пов’язку за 12,5 гривень. Навряд чи її назвеш ефективним захистом бодай від чогось – через тонку тканину, здається, можна читати газету.

«Медичних масок немає вже десь з місяць і не передбачається», - пояснюють в аптеці.

Тришарова марлева пов’язка за 12,5 гривень

Перші обнадійливі новини – в аптеці «Мед-сервіс»:

«Зранку було трохи, коштують по 25 гривень, але люди дуже швидко розкупили. Може, до вихідних ще привезуть. Люди постійно запитують», - кажуть тут.

Таки знаходимо маски в аптеці «Волиньфармпостач». Ці вже хірургічні, не саморобні. В аптеці кажуть, українського виробництва. Значить, не з китайського вантажу. Коштують вони 17,5 гривень.

«З’явились вони ще в п’ятницю, але люди швидко розкупили. Вчора ще довезли, то ми більше п’яти в одні руки не продаємо», - каже фармацевт.

Згодом знаходимо маски й в інших аптеках мережі «Волиньфармпостач». Переглянути адреси закладів цієї мережі можна тут.

Маска за 17,5 гривень у «Волиньфармпостач»

«Масок нема, але є респіратори»

В «Аптеці оптових цін» на проспекті Волі на вході висить оголошення: «У нас є все! Маски є! Спирт є! Антисептики є!». Втім, на питання про маски та антисептики фармацевти таки заперечно хитають головою. Натомість, кажуть, є багаторазові респіратори виробництва української компанії «БУК» типу FFP3 за 160 гривень.

Фармацевт розповідає, що їх можна носити два дні, потім – прати, обробляти паром або мильним розчином і знову носити. Звучить надто фантастично, тому вирішую перевірити інформацію. Лікар-гігієніст Центру громадського здоров’я України Данило Бріндак каже, що після прання та прасування респіратори втрачають свої властивості.

В аптеці «D.S.» пропонують тканинні, але промислово пошиті маски українського виробництва за 20 гривень. Кажуть, з’явились вони в мережі від п’ятниці. Чомусь сфотографувати засоби захисту тут не дозволяють.

В «Аптеці оптових цін» багатозначно обіцяють, але ні масок, ні антисептиків не мають
Натомість продають такі респіратори за 160 гривень

В аптеці «Аспіринка» на проспекті Волі пояснюють, що масок нема і не було. Те ж відповідають одразу в кількох аптеках «Сальве» на проспекті Відродження. Зате, кажуть, є спирт – 40 гривень за 100 мілілітрів.

В «Пані аптеці» на Відродження висить промовиста табличка про те, що тут немає ні масок, ні антисептиків, ні спирту, ні гліцерину.

У «Фарм-ленді» на тому ж проспекті Відродження масок також немає. Та ж історія – в «Аптеці Бам». Фармацевти розповідають, що люди запитують про засоби захисту, але вони допомогти нічим не можуть. Хіба антисептик запропонують – 35 гривень за 50 мілілітрів.

Попри те, що в кількох інших аптеках мережі «Волиньфарм» масок не знаходимо, вирішуємо перевірити ще й заклад біля міської лікарні. Тут все-таки підвищений ризик. Масок все ж нема, та знаходимо респіратор за 80 гривень. Його, кажуть, можна носити до 12 годин.

В «Еко-аптеці» на Молоді продають респіратори іншого типу – за 58 гривень. Вони начебто «витримують» 8-10 годин використання.

«Маски часом привозять, але зараз немає», - зізнаються тут.

Довідково: Всесвітня організація охорони здоров’я не рекомендує носити маски здоровим людям. Натомість достатнім методом профілактики зараження коронавірусом називають дотримання самоізоляції, часте миття рук та обробку їх антисептиком. Вірус найчастіше передається при доторках до заражених поверхонь.
Люди на вулиці дотримуються дистанції
Респіратор за 80 гривень. Одноразовий

Текст і фото: Віта Сахнік


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Вручили приз четвертому переможцю акції від компанії «Забіяка» «Купуй сардельки - вигравай IPhone»
Наступна новина В Україні на коронавірус захворіли 645 людей, з них померли – 17, – МОЗ
Останні новини
Схожі новини