«Не було дискримінації між ОТГ». Чому Липинську і Боратинську громади не приєднали до Луцька

«Не було дискримінації між ОТГ». Чому Липинську і Боратинську громади не приєднали до Луцька
Фото ілюстративне

Липинську і Боратинську ОТГ не приєднали до Луцька, хоч раніше збиралися приєднати. Рішення про неприєднання прийняли, щоб зберегти для області кошти державного бюджету.

Про це розповіла виконувачка обов’язків виконавчого директора Волинського регіонального відділення Асоціації міст України Мар’яна Конончук у програмі «На часі» телеканалу UA:Волинь, пише ІА Волинські Новини

Нагадаємо, за новим перспективним планом, який Кабмін затвердив 13 травня,  до Луцька приєднали Жидичинську, Заборольську і Княгининівську громади. Тим часом Гіркополонківську ОТГ приєднали до Боратинської, а Підгайцівську – до Липинської. Хоч раніше і Боратинську, і Липинську, і Гіркополонківську, і Підгайцівську громади мали намір теж приєднати до обласного центру.

Представниця Асоціації міст України пояснила, чому так сталося.

«Не було дискримінації між ОТГ. Спочатку йшлося про приєднання всіх громад до Луцька, але з метою збереження для області коштів державного бюджету, які ідуть як реверс по Луцьку, Боратину, Липинській ОТГ, вирішили за краще зберегти ці територіальні громади, «послабивши» їх за рахунок долучення інших громад. Так, Боратинська ОТГ не залишається у своєму первинному вигляді – до неї передбачено доєднання біднішої Гіркополонківської ОТГ. Тоді бюджет Боратинської громади буде ділитися на загальну кількість мешканців», – сказала Мар’яна Конончук.

Вона наголосила, що для опрацювання перспективного плану розвитку територій було проведено безліч консультацій і переговорів, засідань спільних робочих груп. А питання об’єднання безпосередньо вирішували Міністерство розвитку громад та територій і Кабінет Міністрів за участі народних депутатів області.

Підпишись на Telegram сайту, який зараз читаєш. Без спаму, тільки важливе! Підписатися

«Можна чітко сказати, що цей перспективний план є найбільшим компромісом в інтересах волинських громад. І до реального об’єднання залишається небагато часу – цей процес має завершитися до 25 липня, поки не будуть подані документи до Центральної виборчої комісії. Вже на основі нових адміністративно-територіальних одиниць будуть відбуватися місцеві вибори 25 жовтня 2020 року, – пояснила в. о. директора Волинського регіонального відділення Асоціації міст України. – Статус села в села ніхто не забирає, воно залишається селом, має своїх представників (депутатів), які виражають інтереси сільського населення. Тому рекомендую волинянам уважно поставитися до процесу обрання депутатів, які будуть представляти їхні інтереси в Луцькій міській раді після проведення виборів, тому що на сьогоднішній день не голова вирішує всі інфраструктурні питання і питання, пов’язані з розвитком громади, а саме рада».

Після такого об’єднання, як повідомила Мар’яна Конончук, територія міста Луцька збільшиться утричі, кількість населення – на 11%, а мешканці громад отримають статус мешканців Луцького муніципалітету, що дасть їм право користуватися інфраструктурою міста (зокрема, пільговим проїздом), безкоштовного відвідування дітьми художніх, музичних шкіл тощо.

Водночас очільниця регіонального відділення Асоціації міст України зазначила, що юридично згода мешканців населеного пункту про об’єднання громад не потрібна, оскільки Закон України «Про місцеве самоврядування» передав повноваження по зміні меж ОТГ і визначення їх центрів Кабінету Міністрів, допоки не буде прийнято закон «Про засади адміністративно-територіального устрою України».


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Не просто ЖК, а цілий мікрорайон». Як бізнес обживається на «Суперновій»
Наступна новина За добу виявили понад 300 інфікованих COVID-19 українців. Одужало на сотню більше
Останні новини
Схожі новини