Незаконні вирубки лісів на Волині. Відбулися масштабні обшуки і затримання

Незаконні вирубки лісів на Волині. Відбулися масштабні обшуки і затримання

26 травня відбулися масштабні затримання у Ківерцівському районі через незаконну вирубку лісів. На цій території, де зосереджені дубові насадження, вже тривалий час діють організовані злочинні групи. У результаті обшуків поліцією у підозрюваних було вилучено зброю та інші заборонні знаряддя і засоби, які вони використовують для проведення самовільних порубок та погроз і розправи над лісовою охороною.

У рамках масштабної спецоперації поліція провела 24 обшуки та вилучила заборонені предмети 

Мобільні телефони, холодна та вогнепальна зброя, набої, маски, радіостанції, транспортний засіб та інші речі, - усе це вилучили 26 травня правоохоронці під час санкціонованих обшуків у мешканців селища Цумань Ківерцівського району. 

Ідеться про осіб, ймовірно, причетних до незаконної вирубки та перевезення лісу, а також підпалу автомобіля на території лісогосподарства. Один з підозрюваних був затриманий у селі Дерно, хоча мав знаходитись у Цумані, оскільки перебуває під зобов’язанням не покидати місце проживання. Нині його доставили в ГУНП у Волинській області для проведення слідчих дій та вирішення питання про можливу зміну запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. 

Крім того, в межах кримінальних проваджень правоохоронці провели низку обшуків на місцевих приватних пилорамах, аби встановити, чи законно вони функціонують. Тут виявили та вилучили значну кількість деревини різних порід без документів про походження та без чіпів електронного обліку. Наразі встановлюється кількість вилученого та сума збитків. 

Також, у рамках проведення слідчих дій, на автодорозі у селі Дерно співробітники поліції затримали мікроавтобус Mercedes, водій якого перевозив лісодеревину породи дуб без документів. Перевіряється інформація про причетність громадянина до незаконної вирубки та перевезення лісу. 

Загалом від початку року працівниками державної лісової охорони було зафіксовано 193 випадки незаконної порубки лісу

Загальна сума завданих збитків при цьому становить 2 млн 799 тис грн. Із цієї кількості  оформлено протоколами і притягнуто до відповідальності за ст. 65 Кодексу України про адміністративні порушення 166 осіб, сума збитків при цьому становить 1 млн 213 тис. грн. Добровільно відшкодовано 1 мільйон 66 тисяч гривень. Ці кошти надійшли у бюджети місцевих громад. 

27 справ, які кваліфікуються за ст. 246 Кримінального кодексу України,  передані у правоохоронні органи. Збитки за ними становлять 1 мільйон 586 тисяч гривень. Триває слідство. В осіб, причетних до незаконних порубок лісу, вилучено 11 транспортних засобів. З них – 2 автомобілі було спалено самими порушниками: лісопорушники, розуміючи, що тепер не зможуть втекти від лісової охорони, підпалили автомобіль, яким планували вивезти незаконно зрізану деревину.

Лісівникам, які проводили затримання, постійно погрожують

Працівники державної лісової охорони часто перебувають у небезпеці, затримуючи лісопорушників, які для власного захисту використовують зброю та інші заборонні засоби. Докази зухвалої поведінки учасників організованих злочинних груп уже вдалося зафіксувати на відео працівникам лісової охорони ДП «Цуманське ЛГ». Справи про підпали автомобілів набули широкого резонансу. Від того часу і досі лісівникам, які проводили затримання, постійно погрожують та навіть уже ведуть інформаційну війну.

Як приклад нещодавно відбувалися зйомки для програми «Гроші», журналісти якої працювали із підозрюваними особами та намагалися скомпрометувати лісову охорону. Коментували ситуацію особи, які неодноразово притягувались працівниками ДЛО до відповідальності за незаконну порубку лісу, в яких, у тому числі, і проводились обшуки з вилученням небезпечних предметів, засобів стеження за  працівниками державної лісової охорони

 Повідомити про підозрілі ситуації можна на цілодобову лінію – (0332) 72 00 54. Або ж безпосередньо на «102».


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку відбудеться загальноміська толока
Наступна новина Розказуємо, як передати показники газового лічильника онлайн
Останні новини
Схожі новини