Ніч рекламожерів: у Луцьку показали відверту та шокуючу рекламу. ФОТО. ВІДЕО

Ніч рекламожерів: у Луцьку показали відверту та шокуючу рекламу. ФОТО. ВІДЕО

«Яких ще таких рекламожерів?!» - перша думка тих, хто не в темі, тих, кому я пояснювала, що вечір та ніч суботи зайнятий: я – у РЦ «Промінь» дивлюся всю ніч рекламу.

І, справді, треба бути трішки, а, може, і сильно божевільним, щоб на таке погодитися добровільно. Та мені пощастило, бо таких, як я виявилося багато. Навіть більше, ніж я сподівалася.

«Тут одні конкуренти», - оглядаючись, жартувала знайома.

А по-іншому і бути не могло, адже креативних студій зі створення реклами та надання комплексних маркетингових послуг у Луцьку не так вже й багато. Проте організаторам вдалося зібрати ключових гравців ринку в один час та в одному місці. Вийшов доволі нішевий, проте якісний захід.

Команда маркетологів, яка займається просуванням РЦ «Промінь»

Отже, чому ми всі пішли посеред ночі дивитися рекламу?

«Ніч рекламожерів» - унікальне кіношоу, яке складається з трьох півторагодинних блоків з 40-хвилинною перервою між ними.

Цей проект започаткував француз Жан Марі Бурсіко у 1981 році в Парижі. Він з дитинства обожнював кіно, і якось йому до рук попали плівки з рекламою, які викидали у смітник після того, як вони втрачали актуальність.

Фото: Жан Марі Бурсіко – засновник «Ночі рекламожерів»

Відтоді Жан Марі почав збирати ці обрізки кінострічок. Саме так народилася його всесвітньо відома колекція реклами «Сініматека», яка зараз зберігається у Швейцарії.

Цікаво, що з дня першої прем’єри Бурсіко самостійно відбирає 400 рекламних роликів для програми кіношоу.

До речі, його «Ніч рекламожерів» наразі транслюється у більше як 70 країнах світу.  Та все більше набуває популярності, нових форматів, у деяких країнах – це мегасвітський захід, куди приходять справжні кіно- та телезірки.

Легко, вільно та зі смаком: як це було у Луцьку?

У нас було все простіше. І добре! Бо не довелося одягати вечірню сукню, крутити якесь «гніздо» на голові та мурдуватися весь вечір на високих підборах.

Луцькі організатори змогли відтворити атмосферу «ночі», як її першопочатково задумав автор. Проте невимушена атмосфера, підсолоджена смачним «Fragolino», висока концентрація маркетологів, креативників, режисерів, дизайнерів та власників бізнесу з перших хвилин налаштували на правильну хвилю споживання рекламного продукту.

Після короткого привітання, легкого фуршету та розіграшу подарунків нас запросили до найбільшого залу мережі кінотеатрів «Multiplex» в Україні, де розпочався перший блок «ночі».

Він був доволі динамічним: підбірка роликів то обурювала, то змушувала сміятися чи сумувати, або відверто не викликала жодних емоцій. Зал активно реагував на те, що відбувалось на екрані, часом навіть занадто емоційно.

Найбільше відрізнялася від інших азіатська реклама. Це повний «треш»! Хтось співає, хтось щось їсть, хтось показує кунгфу, змагаючись, наприклад, із кубиком цукру. Одним словом, мій слов’янський менталітет відмовлявся сприймати адекватно цю какафонію звуків, дій, картинок та це специфічне почуття гумору.

Відрізнялася від інших реклама з Грузії: з гумором, проте дуже прямолінійна. 

З-поміж інших також виділялися африканські відео. Зазвичай, це однозначний сюжет з колективними танцями та підспівуванням. Але її важко сплутати з іншими відео.

На фоні країн, що розвиваються, реклама родом з США та Європи відрізнялася хорошою картинкою, соціальною спрямованістю та дорогим продакшеном. Хоча не завжди вражала креативністю та ідеєю.

Загальні враження від побаченого:

  • Гумор – традиційно безпрограшний варіант у виборі рекламної концепції
  • Великі рекламні бюджети в половині випадків знівелювалися нецікавою ідеєю
  • У грузинів специфічне почуття рекламного гумору
  • Азія, Азія, Азія… більшість відео хочеться «відбачити»
  • Сміливість ідеї – гарна основа для реклами
  • Експлуатація теми сексу – вічна! Проте один з еротичних салонів Барселони зумів підійти до своєї реклами ще більш нестандартно!  

На жаль, чи то через втому, чи через перенасиченість останніх блоків азіатсько однотипноігровою рекламою, до кінця кіношоу залишилось небагато відвідувачів.

Проте захід однозначно вдався. Він точно потрібен, щоб виховувати культуру створення та споживання реклами у місті Луцьку. Бо, повірте, після побаченого у цю ніч, заклики «жар її у лісі» вам здадуться дитячою забавкою. 

І насамкінець: невеличка суб’єктивна підбірка цікавих відео з «Ночі рекламожерів». На жаль, не всі рекламні ролики, які мені найбільше сподобалися, вдалося відшукати на просторах інтернету. Але ці також варті уваги! Приємного перегляду J

Ніч рекламожерів: ТОП найкращої реклами

Move24 «Білий дім і швидке переміщення трампа»

Соціальний ролик: за кермом 

Молодий Бред Пітт та Heineken

Джейсон Стейтем в рекламі LG

Випадок у в’язниці

Боротьба за AUDI

Австралійська мрія 

Про банк та добро 

Сільвестр Сталоне в епічній  рекламі 

Аргентина знайомиться

Батьківське щастя

Еротичне MTV

Фото: Роман ДОМБРОВСЬКИЙ

Текст: Ірина НОВОСАД


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Скільки грошей витратили на ремонт дороги Устилуг – Луцьк – Рівне
Наступна новина На одному з ринків Луцька муніципали вилучили 36 літрів оковитої
Останні новини
Схожі новини