«Ніколи не говоріть нам, що українська армія не відповідає стандартам НАТО», — Зеленський

«Ніколи не говоріть нам, що українська армія не відповідає стандартам НАТО», — Зеленський

Президент Володимир Зеленський закликав членів НАТО надати Україні військове озброєння, щоб захиститись від російського вторгнення.

Звернення Зеленського опублікував Офіс президента, – пише Громадське.

Президент згадав, що ще 24 лютого звернувся до НАТО з проханням у будь-якому форматі допомогти закрити небо над Україною, але не отримав чіткої відповіді.

«Україна не має потужної протиракетної зброї. Має значно меншу авіацію, ніж росія. Тому їхня перевага у небі — це як застосування зброї масового знищення... Українська армія протистоїть вже місяць у нерівних умовах. Я вже місяць повторюю одне й те саме: щоб рятувати людей і міста, Україні потрібна військова допомога — без обмежень», — зазначив Зеленський.

Він заявив, що НАТО має тисячі бойових літаків і приблизно 20 тисяч танків, і Україна «просила віддати чи продати 1%» цього озброєння, але також не отримала чіткої відповіді. Зеленський пояснює, що Україна потребує реактивні системи залпового вогню, протикорабельну зброю та засоби протиповітряної оборони.

«Україна ніколи не хотіла цієї війни і не хоче воювати роками. Ми просто хочемо врятувати наших людей», — сказав Зеленський, додавши, що НАТО ще може запобігти смертям українців, надавши всю ту зброю, якої потребує Україна.

За словами президента, постачання навіть 1% озброєння НАТО до України гарантуватиме безпеку не лише нашій країні, а й країнам НАТО, захистивши їх від наступу росії.

Зеленський звернувся до членів НАТО ще з одним проханням: «Ніколи не говоріть нам, що наша армія не відповідає стандартам НАТО. Ми показали, на що здатні наші стандарти та як багато ми можемо дати загальній безпеці в Європі та світі. НАТО ще належить показати, що Альянс може зробити для порятунку людей».

Що означає «закрите небо», про яке просив Зеленський?

Це система багатошарової протиповітряної оборони НАТО. ППО НАТО — це одразу кілька різних систем захисту від літаків та ракет супротивника, пов’язаних між собою. Найвідомішою частиною «закритого неба» є Active Layered Theater Ballistic Missile Defence, яка складається з винищувачів-бомбардувальників Lockheed Martin F-35, що ведуть постійне чергування на великій висоті.

Вони визначають місця запуску ракет і ймовірні траєкторії їхнього польоту. Дані від F-35 надходять на наземні РЛС та центри управління, які запускають і направляють ракети-перехоплювачі.

Литва, Латвія та Естонія, які входять до НАТО, закликали закрити небо над Україною.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У війні з РФ загинув випускник Волинської православної академії
Наступна новина Яка ситуація з посівною на Волині
Останні новини
Схожі новини