Ноу-хау по-волинськи: за кошти Світового банку впровадили єдиний електронний реєстр пацієнтів

Ноу-хау по-волинськи: за кошти Світового банку впровадили єдиний електронний реєстр пацієнтів

У Луцьку презентували медичну інформаційну систему «Реєстр індивідуального серцево-судинного ризику дорослого населення Волинської області», який вдалось впровадити у рамках реалізації Субпроекту «Поліпшення охорони здоров’я на службі в людей».

Новою інформаційною системою забезпечується надання повної інформації про стан здоров’я людини в будь-якій медичній установі первинної ланки області через захищену електронну форму.

Таким чином, віднині обіг інформації про хворих відбуватиметься через електронні медичні картки.

Робота над створенням медичної інформаційної системи розпочалась майже два роки тому і наразі експерти фіксують екватор процесу реалізації. Наразі у реєстрі вже зареєстровано понад 240 тисяч пацієнтів з усієї області і з ним на сьогодні вже працює понад 600 медиків.

Начальник обласного управління охорони здоров’я Ігор Ващенюк відзначив, що до медичної інформаційної системи підключені всі амбулаторії загальної практики сімейної медицини, Центри первинної медико-санітарної допомоги, районні, міські та обласна лікарні. Загалом – це 181 медичний заклад, який діє в області.

«Наша область є однією з найактивніших у цьому напрямку і ми відмічаємо екватор реалізації цього проекту за фінансової підтримки Світового банку. На сьогодні вже підписані контракти і почалося постачання обладнання на суму майже 4 мільйони доларів, зокрема вже надійшли перші комплекти обладнання на первинну допомогу, повністю закуплені комп’ютери на кожну амбулаторію, придбано програмне забезпечення, підписано вже контракти і проводяться роботи з підготовки приміщень для встановлення ангіографів», - повідомив Ігор Ващенюк.

Зокрема, він повідомив, що до літа в області встановлять 3 ангіографи і буде відкрито окремий центр у Ковелі. Таким чином, це дасть можливість проводити стентування судин у чотирьох ключових лікарнях – у Луцьку, Ковелі, Нововолинську та Камені-Каширському.

Щодо фінансування, то впровадження електронної медичної системи та реєстру електронних карт пацієнтів стало можливим завдяки значній економії коштів, виділених Світовим банком на реалізацію  цього масштабного проекту.

Так, фахівці проекту спільно з управлінням охорони здоров’я зуміли провести торги на закупівлю іноземного обладнання не через фірми-постачальники, а безпосередньо у виробників. Тож багато техніки та медичного устаткування вдалось придбати у закордонних підприємств за меншу ціну у порівнянні з середньоринковою в Україні.

Як розповів консультант з інформаційних технологій Субпроекту Дмитро Киращук, процес наповнення реєстру триває з середини вересня 2017 року і завершиться до кінця цього року. Диференційований доступ до даних мають усі медзаклади області первинного, вторинного та третинного рівня надання послуг.

У реєстрі є можливість зареєструвати заклади охорони здоров’я, лікарів та декларації між пацієнтом і лікарем в системі eHeealth.

Таким чином, медична інформаційна система «Реєстр індивідуального серцево-судинного ризику дорослого населення Волинської області» буде трансформована в Єдину систему електронної охорони здоров’я Волині.

Щоправда повністю виключити паперовий документообіг не вдасться, адже є велика потреба дублювання інформації (лікарняні листи, заключення для МСЕК), які подекуди намагаються фальсифікувати. Тим не менше, за словами Дмитра Киращука, електронний реєстр має високий рівень захисту від взлому.

«Паперовий документообіг не заважає створенню електронного реєстру, який міститиме не лише електронну медичну картку хворого – через цю систему пацієнт зможе переглянути призначення та заключення лікаря, записатися на прийом.

Це і електронний рецепт, і можливість доступу до вашої медичної справи лікарів екстреної медичної ланки. Доступ до цього реєстру матимуть медики в межах своїх повноважень, але лише за надання згоди пацієнта.

Тобто якщо пацієнт стоїть на обліку в одного сімейного лікаря, з яким у нього підписана декларація, але за певних обставин він змушений звернутись в інший медзаклад чи амбулаторію в іншому місті, – лікар матиме змогу зайти в систему і переглянути інформацію, але в обмеженому доступі. Якщо ви підтвердите дозвіл на надання цієї інформації – він зможе зробити відповідний запис про огляд пацієнта, оглянути попередню історію хвороби та інше.

Для цього і працює комплексна система захисту інформаційної системи», - роз’яснює Дмитро Киращук.

Тож за словами фахівця, уся інформація буде зберігатися на двох серверах, які автоматично дублюватимуть всю інформацію на 2 запасні сервери. Усі 4 сервери зв’язані між собою заради збереження інформації, тож у разі виходу з ладу якогось одного із серверів – інформація буде збережена на другому сервері і до неї буде надаватись безперебійний доступ.

Окрім цього, постійно буде проводитись бека́п інформації, тож навіть при втраті оригіналу, буде створено резервну копію. Для цього у рамках ІТ-компоненту Субпроекту «Вдосконалення медичної допомоги хворим з хворобами системи кровообігу у Волинській області» було придбано 304 комплекти техніки для сімейних лікарів, аби вони мали постійний доступ до реєстру хворих.

«Я відзначу, що це спонукало всю первинну ланку і амбулаторії загальної практики сімейної медицини підключитись до інтернету, як того вимагає Міністерство охорони здоров’я у рамках медичної реформи. Відповідно – електронна система дає можливість реєструвати декларації між лікарем та пацієнтом і дозволяє мати цілодобовий доступ до інформації про пацієнта», - зауважив Дмитро Киращук.

Таким чином, будь-який пацієнт, якого зареєструють у цій системі матиме змогу відкрити свою електронну медичну картку в будь-який час та в будь-якому місці. Також, перебуваючи в іншій медичній установі області, хворий може надати дозвіл на доступ до своєї картки іншому сімейному лікарю, що дуже зручно під час поїздок в інші населені пункти.

 

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині приміські поїзди змінюють графік руху
Наступна новина Знання ціною життя: чому на Волині діти бояться ходити до школи. ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини