Нова професія у 18 чи 50. Як на Волині безплатно отримати освіту

Нова професія у 18 чи 50. Як на Волині безплатно отримати освіту
Директор Волинського обласного центру зайнятості Роман Романюк

На Волині безробітні можуть безплатно отримати робітничу професію. Не мають значення ні вік, ні кількість попередніх освіт. А під час навчання ще й платять допомогу по безробіттю.

Про це йшлося у п’ятницю, 28 травня, під час пресконференції Волинського обласного центру зайнятості.

Чому варто отримати робітничу спеціальність

Очільник установи Роман Романюк розповів, що з 11,2 тисяч вакансій на Волині 58% - це робітничі професії, 29% - службові, 13% - найпростіші спеціальності. При цьому майже половина безробітних мають вищу освіту, лише третина – професійно-технічну.

«І такий дисбаланс зберігається постійно. Ринок однозначно потребує робітничих спеціальностей. Заробляти у цій сфері можна від 10 до 25 тисяч гривень. Ми знаємо, що майстри високого рівня, наприклад, зварювальники заробляють досить непогано», - сказав посадовець.

Реагуючи на таку ситуацію на ринку, державна служба зайнятості дає можливість отримати майже сотню робітничих спеціальностей. Люди з офіційним статусом безробітного можуть безплатно навчатися у центрах професійно-технічної освіти (для волинян найближчі Львівський, Рівненський, Одеський – навчання тут триває 1,5-11 місяців), в училищах та коледжах, а також проходити стажування безпосередньо на робочому місці. Під час навчання вони отримують допомогу по безробіттю, компенсацію витрат на проїзд, а також за потреби – місце у гуртожитку.

Роман Романюк каже, що гендерні стереотипи тут теж не мають значення. Так, є чоловіки, які здобули освіту манікюрника, перукаря, і жінки, які стали трактористками, слюсарками. Про групи і спеціальності, в яких навчання відбуватиметься найближчим часом, можна дізнатися у свого кар’єрного радника.

З 2015 до 2021 років професійне навчання безробітних пройшли 22 905 волинян. Рівень працевлаштування після такого навчання – 98,8%.

Приклад Луцького підприємства електротранспорту

Луцьке підприємство електротранспорту – єдине на Волині має ліцензію на провадження професійно-технічної освіти. На його базі навчають водіїв тролейбусів. І потреба у цій професії лише росте з придбанням нового транспорту. Так, згідно з нормативами, на один тролейбус потрібно 2,5 ставки водія. А найближчим часом місто планує купити ще 19 тролейбусів.

Навчатися на водія тролейбуса приходять безробітні у віці від 25 до 50 років. У них різний рівень освіти: загальна середня, професійно-технічна, а також вища.

Час навчання вдалося скоротити з 5,5 до 3 місяців. Тому тепер право навчатися на водія тролейбуса мають люди, які раніше отримали водійське посвідчення з будь-якою категорією.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині - 87 нових хворих на коронавірус. Де саме
Наступна новина Голова наглядової ради Аліна Сич пішла з Володимир-Волинської птахофабрики
Останні новини
Схожі новини