Новий штам коронавірусу уже є в Україні, – лікар

Новий штам коронавірусу уже є в Україні, – лікар

Новий штам мутованого коронавірусу COVID-19, про який говорять у Великій Британії, уже в Україні. Лікар-інфекціоніст Віктор Петров стверджує, що саме на цю форму коронавірусу перехворів один із його пацієнтів.

Про це Віктор Петров заявив в ефірі «Україна 24», інформує ТСН.

Зараз, за його словами, у регіонах, які межують із європейськими країнами, вже можна помітити, що трохи змінюється клінічна картина коронавірусної інфекції, особливо у молодих людей.

«Тобто може не бути вже аносмії (втрата чутливості до запахів, – ред.), але досить активно розвивається ураження легеневої тканини, хоча все проходить у легкій формі», – розповів Віктор Петров.

Він також розповів про свого пацієнта, який підчепив новий штам коронавірусу.

«Один з таких прикладів – мій пацієнт Микола. Він заробітчанин, їздить з України до Чехії й назад. І він уже перехворів на новий штам, про який заявила Велика Британія. Коли йшлося про верифікацію цього, то Україна не має можливості ідентифікувати цей вірус у масовому тестуванні. Але люди, у яких є страховка в країнах ЄС, можуть визначити вже мутований вірус. І таким чином мені вдалося підтвердити, що на Закарпатті вже є випадки інфікування новим штамом вірусу»,  – сказав він.

За словами Віктора Петрова, передовсім варто зазначити, що мутація вірусу відбувається природним чином.

«Цей вірус природно мутуватиме дуже активно – точно так само, як вірус гепатиту С або грипу. Чому? Тому що він містить тільки одну РНК, це один носій генетичного матеріалу», – додав лікар.

Як відомо, перший випадок нового штаму COVID-19 виявили у Великій Британії, а відомо про це стало 14 грудня. Уже зафіксовано понад тисячу випадків зараження цим новим штамом. 

Служба громадської охорони здоров'я Англії 20 грудня повідомила, що новий варіант коронавірусу в Британії почав стрімко розповсюджуватися ще від середини листопада, а міг з'явитися в країні взагалі ще у вересні 2020 року. Водночас до середини листопада він поширювався досить повільно. 

Відомо, що мутований коронавірус VUI – 202012/01 передається легше, аніж його попередники, втім, немає доказів того, що він збільшує ймовірність важкого перебігу захворювання чи смерті. Дослідження у цьому напрямку тривають.

20 грудня Нідерланди й Бельгія закрили авіаційне та залізничне сполучення з Великою Британією, де виявили новий агресивний штам коронавірусу.

Потому й Німеччина вирішила до кінця 2020 року призупинити авіасполучення із Великою Британією.

21 грудня в уряді Польщі повідомили, що також призупиняють авіасполучення з Великою Британією.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині поліцейського викрили на хабарі 1 000 доларів
Наступна новина Розшукали 22-річну лучанку, яка зникла понад два тижні тому
Останні новини
Схожі новини