Обміління Світязю триває. Почали відновлювати меліоративні системи

Обміління Світязю триває. Почали відновлювати меліоративні системи
Озеро Світязь (фото зі сторінки користувача Alexander Hech у фейсбуці)

Щоб урятувати озеро Світязь від обміління, планують зробити реконструкцію меліоративних систем, На проєктно-кошторисну документацію облрада виділила 300 тисяч гривень, і проєктна група уже працює.

Про це розповів заступник начальника Регіонального офісу водних ресурсів в області Ростислав Кравчук, повідомляє Суспільне.

За його словами, з початку року на Волині щомісяця випадало до 80 % від норми опадів, у квітні випало тільки 15 % опадів від норми. Через це, з його слів, Світязь міліє. Подібне було у 1970-х роках.

«Біля Світязя є Копаївська осушувальна система, ми встановили там шандори і затримали воду. Більше ста тисяч кубів води було закумульовано в канавах. Але знайшовся якийсь товариш, взяв пилку і на трьох спорудах порізав ці шандори, повикидав та скинув воду. На сьогодні її набрати, в принципі, неможливо, до того рівня, до якого вона була», – розповів Ростислав Кравчук.

Він каже, що поліпшити ситуацію з водністю Шацьких озер можна, зробивши реконструкцію меліоративних систем.

«З початку тижня працює проєктна група на місці, вони там і будуть виконувати проєктні роботи з відновлення поки державної меліоративної мережі . Це – 15 гідротехнічних споруд, ремонт капітальний і 43 кілометри каналів, роблять проєкт. Крім того, там ще є 187 кілометрів внутрішньо-господарської мережі меліоративної і і 162 споруди, які знаходяться на балансі сільських рад і Шацької ОТГ. Це вже буде другий етап, бо кошти великі, за нашими попередніми розрахунками, на відновлення цієї господарської мережі потрібно понад 10 мільйонів гривень», – зауважив Ростислав Кравчук.

Він розповів, якщо гроші на капітальний ремонт виділять, то частину робіт можна розпочати цього року.

Читати також: «А озеро де?». Показали, який Світязь зараз


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Відкриємо парки, салони, перукарні». Карантин хочуть пом'якшити уже з 11 травня
Наступна новина Китай приховував і знищував докази спалаху коронавірусу, – спецслужби
Останні новини
Схожі новини