Китай приховував і знищував докази спалаху коронавірусу, – спецслужби

Китай приховував і знищував докази спалаху коронавірусу, – спецслужби
Фото ілюстративне

Спецслужби США, Великобританії, Канади, Австралії та Нової Зеландії закидають Китаю навмисне приховування та знищення доказів спалаху COVID-19 в Ухані наприкінці 2019 року.

це у неділю, 3 травня, пише британське видання The Daily Telegraph із посиланням на 15-сторінкову доповідь, що підготував так званий альянс «П'яти очей», в який входять розвідки згаданих країн. Про це інформує Deutsche Welle.

У документі зазначається, що уряд Китаю приховував будь-які новини про появу коронавірусу, примушував лікарів до мовчання та викрадав їх, знищував дані про вірус у лабораторіях та відмовлявся надавати біоматеріали закордонним вченим.

Автори доповіді стверджують, що Пекін мав докази передачі SARS-CoV-2 від людини до людини ще на початку грудня 2019 року, але замовчував цей факт до 20 січня. Згідно з документом, 3 січня Національний комітет з питань охорони здоров'я Китаю наказав знищити зразки коронавірусу і не публікувати інформацію про невідому інфекцію.

Водночас, за даними The Daily Telegraph, розвідки альянсу «П'яти очей» не дійшли спільного висновку щодо походження коронавірусу.

Так, зазначається, що австралійська розвідка вважає правдивою офіційну версію китайської влади про появу вірусу на ринку в Ухані. Водночас американське розвідувальне співтовариство, що об'єднує 17 спецслужб США, поки не дійшло остаточних висновків щодо обставин появи SARS-CoV-2, але скептично ставиться до версії Пекіна.

Читати також: Коли закінчиться пандемія коронавірусу в Україні та інших країнах? Учені назвали точні дати

Раніше президент США Дональд Трамп вже заявляв, що «його дані» свідчать: джерело коронавірусу могло перебувати у науковій лабораторії Уханського інституту вірусології. Але він відмовився назвати подробиці наявних у нього даних.

Трамп розкритикував владу Китаю за те, що вона не зупинила поширення COVID-19 у країні. «Вони або були не в змозі зробити це, або вирішили не робити цього, а світ дуже постраждав», – заявив Трамп.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (1)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Обміління Світязю триває. Почали відновлювати меліоративні системи
Наступна новина «Не можу жити спокійно». Ексочільник ковельської лікарні розповів, чому переїхав до Львова
Останні новини
Схожі новини