Газорозподільчі мережі України збиткові через дії Міненерго, – експерти

Газорозподільчі мережі України збиткові через дії Міненерго, – експерти

Обсяги виробничо-технологічних потреб операторів ГРМ були занижені Міністерством енергетики та вугільної промисловості ще в 2016 році. Неправильний обсяг  цих потреб був закладений в тариф і призвів до збитків для всієї газорозподільної галузі, вважають в Асоціації газового ринку України.

З того часу обсяги виробничо-технологічних потреб облгазів не переглядались, – йдеться у повідомленні  Асоціації газового ринку України.

Асоціація газового ринку України отримала дані щодо розрахунку реальних обсягів ВТВ від операторів ГРМ. Вони були розраховані відповідно до наказу Міненерговугілля від 23.11.2011 № 737 щодо порядку розрахунків та затвердження ВТВ. За даними всіх операторів газорозподільних мереж загальний обсяг ВТВ по галузі має складати 1,56 млрд куб м. А затверджений міністерством обсяг ВТВ складає тільки 992 млн куб м.

Так, наприклад,  ПАТ «Запоріжгаз» отримав в тарифі тільки 48% від необхідних обсягів виробничо-технологічних втрат, ПАТ «Дніпрогаз» - 54%, ПАТ «Одесагаз» - 67%, а ПАТ «Полтавагаз» - 72%.

При затверджені ВТВ на 2016 рік, Міненерговугілля не дотрималося принципів, визначених в наказі №737, та штучно занизило нормативні обсяги ВТВ. Асоціація газового ринку України оприлюднює порівняльний аналіз обсягів ВТВ, які фактично включені в тарифи Операторів ГРМ, з обсягами ВТВ, що мали бути включені до тарифів.

Як зазначають в АГРУ, при прийнятті наказу про затвердження ВТВ на 2016 рік, Міненерговугілля мало виходити з вищезгаданого наказу і затвердити  ВТВ, розраховані за трьома методиками. Однак цього не відбулося.

В листопаді минулого року НКРЕКП звернулось до Міненерговугілля з запитом щодо відповідності затверджених обсягів ВТВ відповідним Методикам розрахунку, а  в грудні 2018 року оператори газорозподільних систем за дорученням профільного міністерства надали повторні розрахунки ВТВ, які ними подавались на 2016 рік.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Виклали надгробками. Історія елітної вулиці у Володимирі-Волинському. ЗГАДАТИ ВСЕ
Наступна новина За 1 підсніжник - 62 гривні. Волинян штрафуватимуть за продаж і купівлю первоцвітів
Останні новини
Схожі новини