В орендаря забрали 5 гектарів на Світязі. Покарання від ОДА чи спроба продати ласий шматок?

В орендаря забрали 5 гектарів на Світязі. Покарання від ОДА чи спроба продати ласий шматок?
Фото ілюстративне

У пансіонату «Шацькі озера», що на березі Світязю, Волинська облдержадміністрація забрала 4,8 з 12,7 гектара землі. Чиновники кажуть: через нечесну діяльність орендаря. Натомість у пансіонаті запевняють: це спроба продати чималий шмат землі у дуже привабливому місці – на березі найглибшого озера України.

«Перший» з’ясовував, які аргументи наводить кожна зі сторін.

Історія питання

У квітні 2014 року тодішній голова Волинської ОДА Григорій Пустовіт своїм розпорядженням передав 12,7 гектара землі в урочищі Гушово Світязької сільської ради в оренду на 49 років приватному акціонерному товариству «Волиньтурист», якому і належить пансіонат «Шацькі озера». Ділянка – рекреаційного призначення. Використовувати її можна було без зміни меж та цільового призначення.

Однак у вересні 2020 року з’явилося розпорядження за підписом заступника голови ОДА Олександра Троханенка про поділ земельної ділянки. Цим документом фактично відділили 4,8 з понад 12 гектарів землі. Наразі нового орендаря чи власника для них не знайшли.

Розпорядження заступника голови ОДА про поділ земельної ділянки

Що каже ОДА

В обласній державній адміністрації наводять одразу кілька аргументів, чому поділили земельну ділянку і тим самим забрали у «Волиньтуриста» майже 5 гектарів.

У відповіді на запит «Першого», начальник управління містобудування та архітектури Микола Томчук зазначив, що у 2014 році, надаючи ділянку, ОДА доручила Шацькій районній державній адміністрації підписати договір, а «Волиньтуристу» – зробити державну реєстрацію права оренди. Минуло майже 7 років, а договір так і не підписали.

«Згідно з інформацією Світязької сільської ради, АТ «Волиньтурист» не сплачує кошти за використання вказаної земельної ділянки», – повідомив чиновник.

Також, за даними Шацької РДА, «Волиньтурист» начебто будував у прибережній захисній смузі, виконував роботи без проєктної документації і самовільно зайняв земельну ділянку площею 0,6 гектара (там поставили паркан по периметру).

«Окрім цього, згідно реєстру речових прав на нерухоме майно, АТ «Волиньтурист» протягом 2020 року відчужувало фізичним і юридичним особам будівлі, що знаходяться на цій ділянці», – переконують в ОДА.

Разом з цими будівлями, запевняють чиновники, новим власникам переходили у користування і земельні ділянки, на яких вони розташовані. Тому підписання договору оренди лише з «Волиньтуристом» суперечило б законодавству.

Тому, аби наповнити місцевий бюджет, а також «не допустити хаотичну та незаконну забудову прибережної смуги озера Світязь», і вирішили поділити земельну ділянку.

Ці ж аргументи дослівно опублікував на своїй сторінці у Фейсбуці голова ОДА Юрій Погуляйко.

Нова ділянка «Волиньтуриста». Майже на 5 гектарів менша за попередню

Що каже «Волиньтурист»

Попри те, що розпорядження про поділ земельної ділянки підписане ще у вересні, «Волиньтурист» про нього дізнався аж у січні. Коли керівник прийшов платити земельний податок. Тоді з’ясувалось, що пансіонат «Шацькі озера» тепер стоїть на значно меншій ділянці з іншим кадастровим номером, а поруч – просто під вікнами – ще 7 ділянок.

«На території проходять тепломережі, мережі водопостачання і каналізації, електричні кабелі. Кожна з цих мереж має охоронну зону, на якій не можна будувати. А вони взяли і понарізали ділянок там. Ще 2 ділянки – впритул до лінії води. Фактично на пляжі. Це взагалі абсурд. Схоже, в ОДА подивилися, що є вільна земля, і вирішили, що її можна забрати, продати десь з аукціону. Думаю, без вказівки губернатора ніхто не міг би цього зробити», – переконаний директор «Волиньтуриста» Федір Заяць.

Звинувачення ОДА в тому, що пансіонат користується землею безоплатно, він відкидає. Мовляв, постійно сплачує земельний податок, а от за оренду дійсно не платить. Але, як переконує, лише тому, що договір із ними так і не підписали:

«Я з 2014 року звертався листами до голів ОДА, Шацької РДА, яку зобов’язали укласти договір з пансіонатом, але відповіді ніякої не було. Жодного пояснення не надіслали. Ми чекаємо, коли з нами укладуть договір, щоб платити за оренду. При цьому добровільно сплачуємо земельний податок».

Щодо звинувачень у несанкціонованій забудові у директора також є своя думка.

«На території у нас маса будівель: якимось – 50 років, іншим – 20, 10. Постійно робиться якась реконструкція, ремонти. Це наша господарська діяльність. Щось аварійне стає, то ми списуємо. Це наші внутрішні роботи – поліпшення. Ми не робимо капітальних будівництв, які вимагають дозволів», – каже Федір Заяць.

Очільник пансіонату визнає, що є люди, які вже приватизували квартири, будинки на території, але він не бачить у цьому проблеми. Мовляв, за 50 років це логічний процес.

Яка доля 5 гектарів на березі Світязю

За інформацією ОДА, наразі нові ділянки перебувають у державній власності, у користування їх нікому не передавали. Цільове призначення незмінне – будівництво та обслуговування об’єктів рекреаційного призначення.

Натомість Федір Заяць вірить, що рано чи пізно ділянки продадуть і там почнуть будівництво.

«Землю нарізали зубцями, деякі ділянки проходять просто перед вікнами корпусів пансіонату, на комунікаціях. Це не тільки порушує санітарні норми, а й створює пожежну небезпеку. Є санітарні норми, скільки землі повинно припадати на одну людину. Якщо взяти це за основу, то нам треба додавати землю, а не забирати. У випадку будівництва на цих земельних ділянках, пансіонат закриється – він просто не зможе працювати», – переконаний очільник «Волиньтуриста».

Обидві сторони почали юридичну «війну». Чиновники звернулися до поліції, а та відкрила кримінальне провадження за ч.3 ст. 197-1 Кримінального кодексу України (самовільне будівництво на самовільно зайнятій земельній ділянці).

Натомість «Волиньтурист» також звернувся до поліції та прокуратури. Окрім цього, підприємство подало позов до суду, аби його визнали потерпілою стороною та арештували земельні ділянки – щоб на них ніхто не почав будуватися. Наразі справа розглядається в Апеляційному суді Волинської області.

«Перший» продовжить відстежувати долю майже 5 гектарів землі на березі Світязю.

Текст: Віта Сахнік


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Україна першою у світі прирівняє цифрові паспорти до звичайних, – міністр
Наступна новина 59-річна лучанка танцює на пілоні та навчає цього інших
Останні новини
Схожі новини