Операція при свідомості: нейрохірург з Луцька видалив пухлину 16-річній дівчині

Операція при свідомості: нейрохірург з Луцька видалив пухлину 16-річній дівчині

Днями у Львові 16-річній дівчині зробили складну операцію при свідомості на головному мозку. Оперував пацієнтку лікар з Луцька – Михайло Логва, який раніше працював у Волинській обласній дитячій лікарні, а нині у Львові. 

Про випадок нейрохірург розповів на своїй сторінці у фейсбуці. 

Хоч таку операцію команда лікарів виконувааи не вперше, цей випадок, за словами Михайла Логви, був дуже складний. Лікар розповів, що покази до такого виду втручання – розташування проблемної ділянки в головному мозку (в цьому випадку пухлини з крововиливом) близько до функціонально важливих зон мозку (тих ділянок, які дають нам можливість рухати кінцівками, відчувати, і основне – розмовляти). 

«Наша пацієнтка – 16-річна Діана. Це просто неймовірна дівчина – довговолоса красуня, яка професійно плаває і так само професійно стріляє з пневматичного пістолету. 
Кілька тижнів тому у неї раптово виник епізод затерпання половини тіла, потім поступово епізоди втрати свідомості та часом порушення мови.  На МРТ виявлено пухлину головного мозку з крововиливом в лівій домінуючій (важливішій) півкулі, в якій, власне, окрім центрів, які рухають кінцівками однієї половини тіла, розташований дуже важливий центр мови», – розповів про складність лікар. 

Єдиним варіантом врятувати здатність розмовляти, за словами Михайла Логви, було  провести таке втручання у свідомості.

«Під час операції на головному мозку потрібно розбудити пацієнта. Потрібно не просто розбудити, а ще й знайти центр мови, який у кожного з нас розташований по-своєму, а тоді видалити пухлину за короткий час пробудження (близько години). І після цього знову ввести в наркоз)», – пояснив лікар. 

Хоч пухлина знаходилась всього в кількох міліметрах від центру мови, і лікарі ледве-ледве знайшли безпечну ділянку мозку, через яку вдалось видалити її – результат лікування чудовий. Діана вже через годину після операції вільно розмовляла, звичайно рухала усіма кінцівками, і ні на що не скаржилася. 

«Успіх такої операції полягає в злагодженій роботі кожного з команди. Радію працювати поруч з неймовірними людьми.  Просто на 10-му небі від щастя після виконання такого втручання», – зазначив Михайло Логва. 

В операційній працювали: команда нейрофізіологів: Павлюк Марія, Галій Юліанна, Козачук Олександр, анестезіологічна команда: Роман Мокрий, Христина Синишин, Дмитро Боднарчук, операційні сестри Крат Ірина та Фурманець Люба. Михайло Логва подякував кожному за працю.

П.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина За рік війни луцькі волонтери виготовили понад 35 тисяч «Волинських сухпайків».
Наступна новина Волинянка здобула срібло на міжнародних змаганнях в Австралії
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні