Оприлюднили документи, як радянська влада репресувала волинянина за те, що допомагав харчами УПА

Оприлюднили документи, як радянська влада репресувала волинянина за те, що допомагав харчами УПА

На сайті архіву в рубриці "Електронний архів" оприлюднили ще 37 архівних кримінальних справ несудових органів за 1939-1992 роки на репресованих радянською владою.

Про це повідомили у державному архіві Волинської області, передає Суспільне. 

В архіві оцифрували справи на людей репресованих радянською владою з фонду 4666 "Комітет державної безпеки при Раді Міністрів УРСР у Волинській області".

Загалом оцифрували справи на 2 892 аркушів. 

 

Серед справ є обвинувачення людей у незаконному перетині кордону, так званій співпраці з німцями в роки другої світової війни та членстві в організації українських націоналістів.

Зокрема цікавою є справа Трохима Новосада із села Заболотці Іваничівського району. У 1942 році чоловіка забрали на примусові роботи до Німеччини, де він працював на ливарному заводі. Після 1945 року чоловік повернувся у рідне село. А вже у 1947 році на нього відкрили кримінальну справу звинувачуючи у тому, що він допомагав харчами "банді ОУН УПА". Зокрема, що виготовив для схрону банди чотири солом'яні мати. Обвинувачення Трохима Новосада ґрунтувалося на показах свідків, учасників так званої банди "ОУН УПА", які попередньо буди затримані.

У матеріалах допитів Трохим Новосада все заперечує, але це не врятувало його від покарання у вигляді позбавлення волі строком на сім років. Реабілітували Трохима Новосада у 1966 році.

Загалом в рубриці "Електронний архів" вже оприлюднено 1 477 архівних кримінальних справ несудових органів на людей репресованих радянською владою.

З оприлюдненими справами можна ознайомитися – тут. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Зґвалтовані є героїнями і героями, які вижили». Важливе про сексуальне насильство під час війни


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Переваги онлайн шопінгу
Наступна новина Клієнти Волиньгазу придбали для воїнів ЗСУ машину.ФОТО
Останні новини
Схожі новини