Пам'ятайте про тих, кого торкнулася війна: чим насправді небезпечні салюти

Пам'ятайте про тих, кого торкнулася війна: чим насправді небезпечні салюти
Часто феєрверки шкодять і людям із посттравматичним стресовим розладом. Фото - np.pl.ua

Справжня шкода феєрверків, петард і салютів, які активно використовуваують у новорічну ніч, – не в необдуманій траті грошей. Гучні звуки пострілів завдають реальної шкоди тим, кому довелося воювати чи бути у зоні бойових дій. Вони змушують знову пережити травмуючу ситуацію. А у воїнів із контузією вибухи загострюють хворобу.

Цікаво, що Луцька міська рада офіційно заборонила використання феєрверків – аж до закінчення війни на сході, пише Волинь24

ДУМАТИ ПРО ТИХ, ХТО ПОРУЧ

Проблема новорічних феєрверків – це проблема більш практичного, аніж морального характеру. 

«Переважна більшість хлопців та дівчат, які воювали, повертаються додому як мінімум з контузіями. Це – пожиттєво, і щороку наслідки для мозку та судин лише посилюються. Вони проявляються в чутливій реакції на погодні явища та сильні акустичні подразники», – каже Лєна Шторм, луцька поетеса та дружина демобілізованого бійця 51 ОМБР Юрія Букії.

«До прикладу, моєму чоловіку, у якого три важкі контузії, позаминулорічні салютування «веселих лучан» вартували тритижневого загострення симптоматики. Направду кажучи, я не думаю, що він у цьому поодинокий», – додає Лєна Шторм.

Окрім того, каже вона, феєрверки шкодять і людям із посттравматичним стресовим розладом. А такі є і серед демобілізованих військовослужбовців, і серед внутрішньо переміщених осіб.

«Ніч тривалого «бабахкання» може звести нанівець навіть психотерапевтичне лікування. Сенсорні відчуття діють значно швидше, ніж вмикається інтелектуальне осмислення – і людина ніби повертається у травмуючу ситуацію, яку переживає знову», – пояснює дружина бійця.

Вона додає: про це знає кожен, хто має серед близьких людей колишніх бійців. Утім така інформація і далі не є чомусь загальновідомою.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: На луцькому ринку заборонені петарди продають навіть дітям. ФОТО

РІШЕННЯ МІСЬКРАДИ ІГНОРУЮТЬ 

Ще у серпні 2014 року, під час 63-ої сесії міської ради депутати заборонили феєрверки на території міста – аж до закінчення АТО. Автором проекту рішення «Про заборону використання піротехнічних виробів (феєрверків) у місті Луцьку» став депутат міськради Андрій Козюра.

За нього проголосувала більшість депутатів. 

Цікаво, що питання про феєрверки того ж року піднімалося ще раз. Напередодні 2015 року 24 грудня депутат Євгеній Ткачук у своєму запиті до керівництва міста наголосив на недоцільності використання різноманітних піротехнічних засобів під час свят в умовах проведення Антитерористичної операції на сході України.

На його думку, з поваги до захисників України та жінок, які втратили своїх чоловіків, у Луцьку потрібно заборонити використання феєрверків та петард під час новорічних свят.

ПОЛІЦІЯ НІЧОГО НЕ ВДІЄ

«Так зване «порушення режиму тиші» – це порушення, передбачене Статтею 182 Кодекс України про адміністративні правопорушення (КУпАП): «Порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях» Таке порушення тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від п'яти до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян», – розповіла речник Патрульної поліції Волинської області Ольга Бузулук

Утім, каже вона, контроль за порушниками ускладнюється двома факторами. По-перше, важко довести причетність конкретної особи до порушення. Часто на місці виклику патрульні нікого не застають. А по-друге, не завжди використання, наприклад, петард, можта трактувати як порушення 182 статті КУпАП. 

* * *

«Ніхто не може змусити когось жити війною чи патріотизмом. Але люди мусять бодай не погіршувати здоров’я тих, кого ця війна торкнулася», – каже Лєна Шторм. 

Тому, кажучи про феєрверки, варто говорити не так про марнотратство чи несвідомість. Новорічний стіл може бути дорожчим за чийсь салют. Краще наголошувати любителям святкових салютів: ви живете поряд із людьми, кого війна торкнулася трохи більше, ніж вас. 

Підготував Юрій РИЧУК


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Міг наробити біди»: у Луцьку піймали п'яного водія. ФОТО
Наступна новина «Біржа померла разом з Радянським Союзом», – керівник Волинського центру зайнятості
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні