Форум ріелторів Волині: нові технології та агенції, які працюють згідно з Кодексом етики ріелтора

Форум ріелторів Волині: нові технології та агенції, які працюють згідно з Кодексом етики ріелтора
ІІІ форум ріелторів Волині відбувся у п'ятницю, 14 червня

У Луцьку відбувся III Форум ріелторів Волині. На ньому розповіли про нові технології, які допомагають у ріелторській практиці, а також оприлюднили список агенцій Луцька, які працюють згідно Кодексу етики ріелтора.

Форум ріелторів Волині відбувся у п’ятницю, 14 червня, у коворкінгу Passage Interdit.

«Мета форуму – презентувати Асоціацію фахівців з нерухомості України, а також познайомити між собою ріелторів, які працюють не тільки в Луцьку, а й у Ковелі та Володимирі-Волинському, показати нашу практичну роботу: школу ріелторів, ведення спільної бази даних проданих об’єктів», – розповіла організаторка форуму та очільниця волинського регіонального відділення Асоціації фахівців з нерухомості України Лариса Мусійчук.

«Також ми ділимось досвідом використання мультилістингової системи. Це спільна база об’єктів, яка допомогає ріелторам покупця і продавця сконтактувати між собою і обрати найвигідніший варіант співпраці. За такими ж системами працюють у США і Канаді. В Америці найбільша кара для ріелтора – це якраз виключення з системи. Це унеможливлює його роботу», – додала вона.

Очільниця волинського відділення АФНУ Лариса Мусійчук

Найкращі ріелтори завжди навчаються

Асоціація фахівців з нерухомості сім років поспіль організовує навчання, майстер-класи та семінари для ріелторів. З кожним роком кількість ріелторів, яка приєднується до спільноти, збільшується.

«Запитуйте у ріелтора, з яким плануєте співпрацювати, де і коли востаннє він навчався. Відповідь дасть мінімальне розуміння про рівень обізнаності і професійності агента. Запитайте також, чи має він відповідне посвідчення фахівця з нерухомості. Сьогодні навчання і сертифікація ріелторів є добровільними в Україні, але якщо ріелтор не захотів цього зробити, то виникає цілком логічне запитання: "Чому?", - зауважив заступник голови ВРВ АФНУ Володимир Редкач.

Керівник освітнього відділу ВРВ АФНУ Тетяна Кравець розповіла про нещодавно створену школу ріелторів. На заняттях обговорюють проблемні питання та складні ситуації, які трапляються у ріелторській практиці. Зараз є дві групи, які навчаються раз на місяць.

«Коли ми працюємо на одній хвилі, знаємо технологію, методику, працюємо за однаковими правилами, це підвищує якість нашої роботи», - вважає ріелторка.

Керівник аналітичного відділу АФНУ Інна Пугач створила базу проданих об’єктів. Поповнюють її 39 луцьких ріелторів. Це унікальний інструмент, який мають тільки фахівці з нерухомості. В результаті вони можуть бачити, що і за скільки у Луцьку продається. Це підказка для ріелтора, на яку він може спиратись у своїй роботі, а значить і максимально ефективно керувати процесом продажу чи покупки.

«База аналітичних даних показує, за скільки була продана квартира кілька тижнів тому, наприклад, на Рівненській, 109. Не тільки ж район впливає на ціну, а навіть розташування на одній чи іншій частині вулиці. Наприклад, на початку проспекту Соборності і в кінці ціна буде іншою. Таку інформацію не знайти більше ніде», - пояснила ріелторка.

З її слів, ця статистика також показує, яким будинкам надають перевагу покупці – цегляним чи панельним, хрущівкам чи чешкам, на якому поверсі хочуть жити тощо.

Екс-керівник Волинського відділення АФНУ Олена Колодніцька також провела інтерактивну панельну дискусію, на якій учасники розповіли, які переваги отримали після вступу до ріелторської спільноти Луцька.

Керівник навчального відділу ВРВ АФНУ Тетяна Кравець
Керівник аналітичного відділу ВРВ АФНУ  Інна Пугач
Екс-керівник Волинського відділення АФНУ Олена Колодніцька

Керівник відділу МЛС Валерій Мусійчук та представник компанії «ЛігаПро» Олександр Коробчук розповіли про переваги мультилістингової системи.

«Це набагато краще, ніж групи у Вайбері, Телеграмі тощо, тому що вони не показують співпадіння запитів і пропозицій, а Liga PRO їх знаходить. Система автоматично робить за хвилини те, на що у вас можуть піти дні», - наголосив Валерій Мусійчук.

Керівник відділу МЛС у ВРВ АФНУ Валерій Мусійчук

Відповідальність ріелтора ростиме

Заступник голови ВРВ АФНУ Ростислав Ганейчук розповів, що в Україні розробили законопроект «Про брокерську діяльність у сфері нерухомості». Невдовзі його може розглянути Верховна Рада. Законопроект може витіснити з ринку «сірих» брокерів, а також запровадити відповідальність за порушення. Зокрема Фонд держмайна матиме право анулювати дозвільні документи за порушення законодавства на підставі рішення кваліфікаційно-дисциплінарної комісії.

«Є дуже багато вимог до фахової підготовки брокерів. Зверніть на них увагу», - закликав колег Ростислав Ганейчук.

На Форум ріелторів Волині був запрошений спеціальний гість, віце-президент Асоціації фахівців з нерухомості України та керівник вінницького регіонального відділення Володимир Яцуба. Він зауважив, що поки в Україні немає відповідальності за ріелторську помилку. Наприклад, якщо брокер знав, що в будинку є пліснява, але не сказав про це покупцеві. Втім, волинські ріелтори, які входять до Асоціації, зобов’язані вказати на такі недоліки, відповідно до Кодексу етики ріелтора. 

«В США за таке порушення з агентства можуть стягнути 150 тисяч доларів штрафу, а з ріелтора – 25 тисяч або ж присудити йому 5 років в’язниці», - зазначив ріелтор та додав – правила гри змінюватимуться і в Україні.

Заступник голови ВРВ АФНУ Ростислав Ганейчук
Спеціально запрошений гість з Вінниці, віце-президент Асоціації фахівців з нерухомості України Володимир Яцуба

Чому співпраця важлива

«В ріелторському бізнесі я з 80-х років і відтоді завжди шукав союзників. Це та професія, де можна заробити разом. Адже з одного боку працює представник покупця, з іншого – власника. В усіх професіях світу є конкуренція, але ріелтор – одна з небагатьох, де важливе партнерство», - наголосив Володимир Яцуба.

Він розповів, чим займається вінницьке відділення Асоціації фахівців з нерухомості. Зокрема воно має комітет з навчання, професійної підготовки та підвищення кваліфікації ріелторів, комітет зв’язку зі ЗМІ та піару, комітети, які відповідають за юридичні питання, законодавство, стандарти, міжнародні зв’язки, етику.

Члени асоціації організовують курси, семінари та ріелторські майстерні для колег.

«Раз на кілька тижнів власники, керівники агентств обирають тему і проводять майстер-клас. Плата за вхід символічна. Людям це цікаво, тому що можна почути не суху теорію, а розбір практичних кейсів», - розповів Володимир Яцуба.

Також у Вінниці щороку проводять конкурс-рейтинг агентств нерухомості «Золота дюжина». Такі нагороди заохочують працювати ще краще, - вважає віце-президент Асоціації фахівців з нерухомості України.

Волинське відділення АФНУ також займається навчанням та підвищенням рівня кваліфікації ріелторів. При цьому волиняни обмінюються досвідом з партнерами зі всієї України. 

При асоціації створена арбітражна комісія, яка вирішує конфліктні ситуації між учасниками ринку. Саме сюди організатори форуму радять звертатися в разі виникнення незрозумілих дій з боку ріелторів або агенцій нерухомості (тих, що є в асоціації). Повідомляти просять голову арбітражного комітету Олега Патюка (+380679416743). Фахівці радять лучанам та жителям області звертатись лише до тих фахівців з нерухомості, які є учасниками професійної спільноти.

Довідково: організатори надали перелік агенцій нерухомості, які входять до Волинського регіонального відділення Асоціації фахівців з нерухомості України та працюють згідно з Кодексом етики ріелтора:
Атланта
Берегиня
Бюро обміну та продажу квартир
Бюро новобудов
ВМБ нерухомість
ВАН
Велком
Гостинець
Галерея нерухомості
Директорія Нерухомості
Еліт
Ера
Еверест
Житло для всіх
Житловий всесвіт
OKEstate
Меридіан
ПРП Професійні Ріелторські Послуги
Плеяда
"REDKACH"
Фабрика нерухомості
ФОП Ольга Школа
ФОП Роман Гусак

 

 

Фото Ірини Кабанової

 

 

  


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Ідеальний відпочинок у тропічному раю
Наступна новина Порошенко з дружиною побував у Тунелі кохання
Останні новини
Схожі новини