Перейменування вулиці Пушкіна: що кажуть на те лучани. ВІДЕО

Перейменування вулиці Пушкіна: що кажуть на те лучани. ВІДЕО

Розмови про перейменування вулиці Пушкіна у Луцьку тривають кілька місяців. В кінці грудня Луцький міський голова Ігор Поліщук вніс проєкт рішення про перейменування вулиці Пушкіна на Вальдемара Пясецького. Його розглядатимуть на черговій сесії міськради в січні. Якщо депутати підтримають, вулиці Пушкіна у Луцьку не буде.

Що з цього приводу думають лучани, йшлося в сюжеті 12 каналу.

«Давно казала, що треба зняти. Всі демонтують, то чому ми тут на заході маємо цього не робити. Не повинно бути російського», – вважає лучанка. 

Ця вулиця з’явилася у Луцьку понад 90 років тому. Тоді її назвали на честь польського діяча Сіраковського. Потім комуністи перейменували її на Пушкіна. Історик Петро Троневич каже, що забрати це прізвище з Луцька треба було давно. 

«Це їхня історія. Це частина «російського мИру», – переконаний він. 

Луцький краєзнавець та член комісії з впорядкування назв вулиць Олександр Котис каже, процес затягнувся, бо над ним працюють кілька інстанцій. За його словами, у Луцьку єблизько сотні вулиць, які потрібно перейменувати. Та й підібрати правильну назву, каже краєзнавець, не так просто. Є чимало думок членів комісії, істориків та самих мешканціав міста. Так склалося і з вулицею Пушкіна. 

Серед інших пропозицій є прізвища відомих лучан, таких як Валента, Кумановський, Шишко. Серед них і Вальдемар Пясецький, який є важливою постаттю для міста (краєзнавець, автор понад 400 праць про історіюволинського краю). Саме на цій вулиці в 70 роках була розташована художня школа, де він викладав. 

Ще один варіант нової назви вулиці – Святовасилівська. Таку назву пропонує історик Петро Троневич. За його словами у ХІІ столітті на цій території діяв Василівський монастирЮ який заснував князь Василько. Тому історична назва, на думку історика, тут пасуватиме. 

Лучани, зокрема мешканці вулиці, підтримують ідею про перейменування.

«Є багато наших хороших імен, якими можна назвати. Навіщо нам тут Пушкін? Хоч Пушкін був хороший поет», – сказав один житель Луцька.

Хоча є й меншість, якій назва вулиці, так би мовити, не болить. 

Детальніше – в сюжеті:


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Через аварію в Луцьку можливі відхилення від графіків погодинного відключення світла
Наступна новина У Луцьку одружився військовий, який втратив ноги на війні. ФОТО
Останні новини
Схожі новини