Перше медучилище у Луцьку облаштували в єврейській школі для хлопчиків. Що там нині? ЗГАДАТИ ВСЕ

Перше медучилище у Луцьку облаштували в єврейській школі для хлопчиків. Що там нині? ЗГАДАТИ ВСЕ
Фрагмент фасаду приміщення, де колись була фельдшерсько-акушерська школа

Перш, ніж облаштуватися у стінах розкішного будинку Кронтштейнів, Луцький медичний коледж займав стіни єврейської школи. Споруда і досі у доброму стані. Знайти її можна на вул. Романюка.

Колись медичне училище в Луцьку знаходилося на вул. Романюка (тоді це вул. Спокійна). Вчити медицині в обласному центрі почали у вересні 1944. Саме тоді відкрили першу трьохрічну фельдшерсько-акушерську школу. Тоді, до 1945 року, школа діяла у приміщенні обласної лікарні на вул. Львівській, а в 1946-му переїхала в іншу споруду.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Що було на місці луцької «Зосі». ЗГАДАТИ ВСЕ

Аж до 1955 року фельдшерсько-акушерська школа знаходилася на вул. Спокійній. Що цікаво: раніше у тих стінах вчили дітей із єврейських родин. Ще до Першої Світової війни школу (або талмуд-тору) тут збудували для навчання хлопчиків із незаможних єврейських сімей. То був навчальний заклад релігійного спрямування. Викладали там іврит, арифметику, релігійні науки.

Сам будинок знаходився у тій частині міста, яку називали Мокрий Луг. Це єврейський квартал. Як зазначають краєзнавці, у 1862 році на Мокрому Лузі було 10 єврейських будівель без врахування культових споруд, Згодом будівлі Мокрого Лугу стали втрачати типові риси, характерні саме для єврейської архітектури. У цій же частині Луцька розташовувалося кілька громадських споруд. Наприклад, Олицький Бет-гамідраш (в радянський час перебудована в кінотеатр «Зміна»), молитовний дім Ашкеназі, Пурицова школа тощо.

Зводили будівлю на кошти багатих луцьких євреїв.

Напочатку 20 століття луцькі євреї-багатії (такі, як Кронштейни, Вайнштейни, Гольдберги) спонсорували будівництво талмуд-тори. Виділили свої земельні ділянки, на яких і звели школу.  У 1920 році тут навчалося 400 дітей із бідних єврейських родин. Це був двоповерховий цегляний будинок розмірами 19×15,6 м з цокольним поверхом. У 1920 році тут навчалося 400 дітей із бідних єврейських родин. В приміщенні було 12 класів, канцелярія, їдальня.

Луцьк. Учні талмуд-тори

Колишній хірург Волинської обласної лікарні Костянтин Кравчук свого часу згадував роки навчання у фельдшерсько-акушерській школі.

За його словами, створив школу лікар з прізвищем Омельчук. Саме «за його ініціативою і під його керівництвом у Луцьку було організоване перше медичне училище, куди набирали всіх охочих вивчитися на провізорів, медсестер і зубних техніків». Знаходився заклад у двоповерховому приміщенні на вулиці Романюка.

Там Костянтин вивчився «на дантиста», і був запрошений на практику до німецької «цанстацьйон» (зубної станції) навпроти гімназії (університету на вулиці Винниченка).

Згодом у цих стінах була бухгалтерська школа.

***

Багато будинків у цій частині міста були зруйновані під час Другої світової війни. Але ця споруда збереглася.

Вона і досі – у доброму стані. Нині тут розташовується Державне спеціалізоване монтажно-експлуатаційне управління. Ворота, які ведуть на територію будівлі, зачинені. Очевидно, в установі діє пропускний режим. Тому побачити будівлю зблизька – непросто.

Приміщення перебуває на балансі ГУНП у Волинській області.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Волинян, які «вирощують» рослини-алергени, можуть оштрафувати
Наступна новина Ранкова «Супернова» з висоти. ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини