Під час війни зросли борги волинян за розподіл газу

Під час війни зросли борги волинян за розподіл газу

На сьогодні волиняни заборгували більше 24 мільйонів гривень за розподіл газу. Ця сума зросла в порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 3 млн грн. Більше половини припадає на місто Луцьк та Луцький район. Другі в списку боржників – споживачі газу в м. Нововолинську.

Про це інформує пресслужба «Волиньгазу». 

Влітку компанія, яка надає волинянам послугу з розподілу газу, активно готується до опалювального сезону. Тому вчасна оплата за надану жителям області послугу, погашення боргів – це запорука якісної підготовки до опалювального сезону в умовах війни.

«Як свідчить аналітика, серед усіх категорій споживачів саме побутові найбільше наростили свої борги під час війни. Стабільно намагаються розраховуватись промислові підприємства, релігійні організації та бюджетні установи», - заявив директор комерційний АТ «Волиньгаз» Андрій Карпомиз.

На Волині 70% боргу за доставку газу мають приватні домоволодіння, що становить 17 млн грн, а 30% - у мешканців багатоквартирних  будинків біля 7 млн грн. 

Найбільший борг у лучанина, який мешкає в квартирі та не оплатив майже 38 тис грн за розподіл газу. Тепер йому доведеться відповідати в суді за невиконання своїх обов’язків.

Підприємство «Волиньгаз» згідно з законодавством змушене звертатися з позовами до суду щодо стягнення заборгованості в примусовому порядку.

Зокрема, споживачів, які жодного разу не платили за доставку газу, в області, більше 4 тис. На сьогодні, вони боргують компанії понад 3 млн грн. Сумлінні платники за послугу розподілу газу мешкають у містах Камені-Каширську, Ківерцях, Рожищі та смт Ратне.

«Ми звертаємось до всіх категорій споживачів, хто вчасно не розрахувався за послугу розподілу газу, просимо оплатити борг, бо від сумлінності, відповідальності волинян та професійності наших працівників залежить вчасна та належним чином організована підтоговка до зими, - наголошує директор технічний компанії Дмитро Кукоба. ; Нещодавно Асоціація міст України повідомила, що зривається підготовка до опалювального сезону в Луцьку -  місто може залишитись без тепла. В свою чергу «Волиньгаз» давно активно готується до опалювального сезону в умовах війни, зокрема, обстежуємо, замінюємо і ремонтуємо газорозподільні мережі та газове обладнання. Але нагадуємо, що наше підприємство критичної інфраструкутри функціонує за рахунок тарифу на розподіл газу, який встановлює держрегулятор НКРЕКП, тому ці кошти, які сплачують волиняни за надану послугу розподілу зараз дуже важливі, адже в нас «гаряча пора» - підготовка до зими».

За інформацією юристів газорозподільної компанії, боржнику простіше сплатити, ніж потім відповідати в суді. Адже, як правило, доводиться в сімейному бюджеті знайти ще додаткові кошти на судові витрати в розмірі від 300-2500 грн, також суд часто блокує банківські рахунки, а ще феміда може заробонити злісному боржнику виїзд за кордон.

Окрім цього, якщо виконавча служба стягуватиме борг у примусовому порядку, то ще доведеться сплатити відповідні витрати й цьому відомству - 10% від суми заборгованості. Часто боргує за доставку газу ще одна значна категорія побутових споживачів – пільговики, яка одержує в готівковій формі кошти виділені з бюджету на оплату комірного, використовує ці гроші не за призначенням, а на власні потреби.

Газовики рекомендують родинам, у яких під час війни склались обставини, коли хтось служить або виїхав за кордон і в оселі ніхто не проживає, то обов’язково сплачувати онлайн за послугу розподілу газу та передавати щомісяця показання газового лічильника за допомогою дистанційних засобів або ж доручати рідним, друзям чи знайомим оплачувати за вас.

В умовах війни, відповідно до «Кодексу газорозподільних систем» та Закону «Про ринок природного газу»  не скасовано оплати за комунальну послугу та передачу показань фактичного споживання газу. Нагадаємо, якщо споживач не використовує газ, повинен передавати той самий показник газового лічильника щомісяця АТ «Волиньгаз».

Довідково: «Волиньгаз» забезпечує розподілом газу понад 650 населених пунктів області. Для забезпечення безперебійного газопостачання споживачам цілодобово працюють 15 бригад АДС. Щоденно працівники управління експлуатації, метрології та відділу технічного обслуговування виконують всі регламентні роботи,  щоб волинські споживачі безпечно користувалися природним газом та в їхніх домівках було тепло та затишно.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина ТОП-7 переваг монокулярів нічного бачення
Наступна новина TVORCHI розпочинають свій перший тур українськими містами Heart of Steel у Луцьку
Останні новини
Схожі новини