Під пам’ятником радянським підпільникам може бути могила жертв розстрілу в Луцькій тюрмі, - історик

Під пам’ятником радянським підпільникам може бути могила жертв розстрілу в Луцькій тюрмі, - історик

У могилі радянських підпільників на вулиці Драгоманова у Луцьку насправді можуть бути поховані жертви розстрілу в Луцькій тюрмі.

Про це зазначає волинський історик та краєзнавець Сергій Годлевський в інтерв’ю «Першому».

ЧИТАТИ ТАКОЖ: «Разом зі мною пасли корів два петлюрівці», - розмова із Сергієм Годлевським. ЛЮДИНА ЧАСУ

Пам’ятник підпільникам знаходиться у Старому місті. Його встановили ще в радянський час на вулиці Драгоманова, над річкою Стир, просто під стінами Луцької тюрми.

На гранітній плиті напис: «На этом месте расстреляны участники луцкого антифашистского подполья 1941-1944».

Одна, як розповідає Сергій Годлевський, тут можуть бути поховані кілька в’язнів Луцької тюрми, розстріляних у червні 1941-го.  Про це свідчив і один зі свідків тих подій Микола Куделя.

«Насправді є свідчення і самого Куделі (і не тільки Куделі), що тут закопані ще з часів розстрілу в Луцькій тюрмі кілька тіл. Їх просто на цьому місці і розстріляли.

У нас дуже часто в історії любили такі підміни. І це, до речі, не тільки в нас. Я часто їжджу до Польщі на відновлення кладовищ. На місці поховання вояків УНР там писали: пам’ятник польським міліціонерам якихось 20-30-х років. Сказали, що вони тут загинули, розстріляні німцями…, але то є підміна фактів.

Найкраща ситуація – то, звичайно, ексгумація і перезахоронення. Але от воно є, і воно нікому не шкодить. Тому нехай воно буде так в історії», - вважає Годлевський.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Від цигарок до Lamborghini: що незаконно возять через волинський кордон
Наступна новина Лучани скаржаться на відсутність гарячої води
Останні новини
Схожі новини