Пише вам ваша партія... У колгоспі на Волині в 50-х видавали газету

Пише вам ваша партія... У колгоспі на Волині в 50-х видавали газету
Так виглядала шпальта смідинської колгоспної газети у грудні 1959-го

Єдиний примірник колгоспної газети, яка виходила у селі Смідин на Волині в 50-60 роки, зберегла колишня вчителька і дружина голови колгоспу Надія Шевчук

Газета була невеликою, мала всього дві шпальти, але на них вміщалося все життя передового колгоспу Суворова разом із вказівками КПРС… 

 * * *
Нині це скромний зжовтілий аркуш, вгорі якого надрукована «Пролетарі всіх країн, єднайтеся». Ті, хто памятає СРСР, може памятати, що з цієї фрази починалися перші шпальти багатьох тодішніх медіа. Точніше, навіть не медіа, а друкованих «органів партії». 

Власне так і написано під назвою газети: «Колгоспник. Орган партійної організації, правління колгоспу ім. Суворова та сільської Ради с. Смідин Старовижівського району, Волинської області». 

№17 за 31 грудня 1971 року починається з вітань від правління і парторганізації. На першій шпальті друкують подяки бригадирам, ланковим і всім іншим, хто виконав завдання «першої семирічки». У вступному слові пишуть, що то був рік «потепління» в міжнародній обстановці, бо Хрущов зїздив до США. Колгосп звітує про свої успіхи. 

«1959-й був для нас знаменним. Члени моєї ланки в цьому році працювали по-комуністичному. Ми вирощували кукурудзу на площі 10 га, картоплю на площі 3 га, а також цукровий буряк і льон. Високого врожаю домоглися кукурудзи: по 63 цнт зерна з гектара і по 1300 цнт зеленої маси. Непоганий був урожай картоплі, льону, буряків. Це є заслугою таких товаришів: Ганни Масечко, Катерини Мізовець, Надії Іванухи і інших. Вступаючи в другий рік семирічки, члени моєї ланки зобов’язуються одержати ще вищі врожаї сільськогосподарських культур. Свої зобов’язання ми підкріплюємо  ділом: заготовляємо попіл, курячий послід, вивозимо на свою площу органічні добрива», – розповідала ланкова Т. Головчич.

У рубриці «Попаримо з віником» – іронічні замітки про сторожів бригад, які сплять на роботі. 

Коротка статистика з цифрами 1959 року свідчить, що в Смідині народилося тоді 111 дітей…

Надія Шевчук, яка зберегла газету – місцева краєзнавиця та дослідниця історії села. А її чоловік Микола Шевчук із 1974-го до 2002-го був головою колгоспу ім. Суворова. Історію Миколи Шевчука читайте ТУТ

Однак газету колгосп видавав дещо раніше. То було потужне колективне господарство, яке стало першим в області, що почало працювати на осушених землях. Колгосп складався із кількох бригад. Позаяк Смідин – велике село, де є кілька так званих кутків (мікрорайонів), то кожен куток тут мав свою колгоспну бригаду. Гігант не пережив рекінкарнації у приватне підприємство. Ааграрна справа у поліському селі занепала. 

Як відомо, своя газета колись була і в колгоспі села тоболи на Камінь-Каширщині. 

Залишки колгоспної слави у Смідині. Недобудована контора

Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Захисники вибили окупантів з трьох сіл на Харківщині
Наступна новина Комендантська година та заборони. Як на Волині святкуватимуть Великдень
Останні новини
Схожі новини