Пияцтво за кермом: в Україні введуть кримінальну відповідальність

Пияцтво за кермом: в Україні введуть кримінальну відповідальність

Кримінальна відповідальність за водіння в нетверезому стані відтерміновується до 01.07.2020. З 1 січня 2020 року мав набрати чинності закон про кримінальну відповідальність за водіння в нетверезому стані.

Однак, законом від 03.12.2019 №321-ІХ дію цього закону відтерміновано на 6 місяців, а саме він почне діяти аж з 01.07.2020. Таким чином, до 01.07.2020 “п’яна їзда” є адміністративним правопорушенням та тягне за собою грошовий штраф з позбавленням права керування на певний період.

В Кримінальному кодексі України з’явилася нова стаття 286-1, відповідно до якої за кермування у нетверезому стані передбачена кримінальна відповідальність з 01.07.2020 року, – пише УНН.

Кримінальна відповідальність за ст. 286-1 КК загрожує водіям у разі:

- керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного або іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції;

- передача керування транспортним засобом особі, яка перебуває в стані такого сп'яніння чи під впливом таких лікарських препаратів;

- відмова водія від проходження медичного огляду на стан сп'яніння або щодо вживання таких лікарських препаратів;

- вживання водієм транспортного засобу після дорожньо-транспортної пригоди за його участю алкоголю, наркотиків, а також лікарських препаратів, виготовлених на їх основі (крім тих, що входять до офіційно затвердженого складу аптечки або призначені медичним працівником), або після того, як транспортний засіб був зупинений на вимогу поліцейського, до проведення уповноваженою особою медичного освідування з метою встановлення стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, чи до прийняття рішення про звільнення від проведення такого медичного освідування.

За всі перераховані вище дії передбачено штраф від 1 до 2 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 до 32 тис. грн) і позбавлення права керувати транспортним засобом на строк до 3 років.

У разі повторного правопорушення штраф складе до 51 тис. грн з позбавленням права керувати транспортним засобом від 2 до 3 років.

Читайте також: 

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Камінь-Каширській лікарні закривають денний стаціонар. Люди не знають, де тепер лікуватися
Наступна новина У Луцьку під час незаконного розкопування землі знайшли цеглу та кераміку 16 століття
Останні новини
Схожі новини