Волинські ялинки знають і на Донбасі. Репортаж з новорічних лісових плантацій

Волинські ялинки знають і на Донбасі. Репортаж з новорічних лісових плантацій

У мультфільмі «Простоквашино» кіт Матроскін посилав свого друга пса Шаріка рубати новорічну ялинку у лісі. Той пручався, мовляв, «якщо всі почнуть рубати ялинки, тоді у лісі одні пеньки залишаться».

Тепер браконьєрство ялинок на Новий рік трапляється все рідше, розповідають лісівники. Адже вони дали людям альтернативу – купувати у них ялинки, які вони вирощують на спеціальних плантаціях. У лісництвах метрове новорічне дерево можна купити дешево – всього за 60 гривень. 

ЯЛИНКУ ТРЕБА ВИРОЩУВАТИ 5 РОКІВ

Загалом на Волині функціонує 250 гектарів плантацій новорічних ялинок, де вирощують дерева спеціально для продажу на новорічно-різдвяні свята. Це 150 тисяч деревець. Проте, не всі вони підуть у продаж: деяким потрібно «доростати» ще до наступного року. 

Директор Горохівського лісомисливського господарства Володимир Супрун розповідає – в його лісництві є декілька «ялинкових» плантацій. У середньому на одному гектарі вміщається до 5 тисяч саджанців, але одна десята не приймається. Одна з наймолодших плантацій – з 2015 року. Ялинки тут ще дуже маленькі. Директор лісництва каже – зазвичай ялинку вирощують 5-6 років, тож цю плантацію ще не зачіпатимуть протягом декількох років.

Директор ДП «Горохівське ЛМГ» Володимир Супрун

«Через 5-6 років вже можемо по трохи їх продавати. Але бувають винятки. Наприклад, якщо у горщиках, то вже продаємо ялинки до півметра. Але це нечасто буває», - розповідає він.

За його словами, минулий сезон був доволі вдалим, бо продали 5 тисяч новорічних деревець. Станом на середину грудня цього року вже встигли реалізувати більше 2 тисяч. Чимало покупців приїжджають здалеку: з Херсона, Одеси, Дніпра та з Києва.

Цим ялинкам три роки. Продавати їх зможуть лише через 2-3 роки

ПО ВОЛИНСЬКІ ЯЛИНКИ ПРИЇХАВ З ХЕРСОНА

На другій плантації, яку показує лісівник, ялинки вже значно старші. За словами лісничого Миколи Романюка, плантацію тут заклали у 2012 році, тож такі ялинки вже можна продавати.

«Рубати ялинки починають, коли ті досягають від 1,2 до 2 метрів. Це, можна сказати, найходовіші деревця. Активно беруть як сосни, так і ялинки. Зазвичай ціна така: метрове деревце коштує 60-65 гривень, якщо вже вище, відповідно і більша націнка. Але не набагато, двометрове дерево ви купите десь за 90 гривень. Це за умови, якщо купувати його безпосередньо у лісництві, а не на ринку», - ділиться досвідчений лісівник.

У цей час на плантації вже кипить робота. Четверо працівників лісництва активно рубають ялинки, які скоро поїдуть у… Херсон. Так, 500 новорічних деревець у лісгоспі вирішив придбати підприємець з Херсонської області Михайло.

Каже, що об’їздив різні місця, шукав ялинки на продаж, але таких гарних дерев, як на Волині, не знаходив. Чоловік не жаліє, що їхав 900 кілометрів в одну сторону за таким товаром.

«Важко зараз знайти хороші ялинки. Ми з 5 грудня їздили, заїжджали у багато міст, сіл, і нічого не виходило. Попри обіцянки продавців, ялинки виявлялись негарні, у поганому стані. Ми коли побачили ці ялинки – просто закохались у них. Дуже красиві пишні новорічні дерева», - запевняє чоловік.

Лісівники гостям з Півдня та зі Сходу вже давно не дивуються. Кажуть, що ті багато років приїжджають саме на Волинь. Ще раніше у лісгосп активно приїжджали підприємці з Донецька, Луганська та Криму, але зараз ці візити припинились…

Михайло привезе волинські ялинки у Херсон

 

Дерева повезуть за 900 кілометрів від Волині

ВСЕ ЧАСТІШЕ КУПУЮТЬ ЯЛИНКУ У ГОРЩИКУ

Під Луцьком вирощенням та продажем ялинок на Новий рік займається «Волинський лісовий селекційно-насіннєвий центр». Директорка підприємства Тетяна Неводнічик каже, що тут продають деревця як на двадцять сантиметрів, які більше схожі на мініатюрні колючі вазонки, та навіть в десять метрів.

Директорка установи Тетяна Неводнічик

«Маленькі ялинки висотою 20 сантиметрів беруть у офіси, або ж допомогосподарки ставлять на кухні. Але є й покупці дуже великих ялинок. До прикладу, оце Ківерцівська міська рада купуватиме у нас ялинку в 10 з половиною метрів», - каже вона.

За її словами, протягом останніх років все частіше люди починають купувати ялинки з закритою кореневою системою. Це ялинки у контейнерах, які потрібно підливати, наче вазон. Чимало людей обирає цей варіант, оскільки після закінчення свят дерево не потрібно буде викидати на смітник, а можна буде висадити.

«Плануємо реалізувати 500 таких ялинок у цьому році. А загалом то ми маємо десь тисячу. Хоча бувають випадки, коли приїжджають покупці до нас, бачать у полі ялинку, яка їм дуже сподобалась, ми з задоволенням викопуємо та пересаджуємо у контейнер. Вартість такої ялинки залежить від висоти, пишності… Середня коштує біля тисячі гривень. Вона набагато дорожча, ніж звичайна зрубана», - розповіла жінка.

Ялинки у контейнерах на будь-який смак)

ПРОДАДУТЬ 80 ТИСЯЧ ЯЛИНОК

Минулого року волинські лісництва продали 78 тисяч дерев. Головний спеціаліст відділу лісового господарства ВОУЛМГ Володимир Неводнічик каже – цьогоріч вирішили трішки підвищити планку.

«Заплановано реалізувати близько 80 тисяч ялинок. Це приблизно на рівні минулого року, тоді продали 78 тисяч ялинок на суму 2,8 мільйонів гривень. В цьому році ми плануємо реалізувати не менше 80 тисяч на суму близько 4 мільйонів у зв’язку з тим, що ціна на ялинки трохи підвищилась», - розповів він.

Цього року ялинки почали купувати навіть з листопада, тож станом на 10 грудня встигли продати 30 тисяч новорічних деревець. Наразі лідерами з продажів є Маневицьке, Городоцьке, Камінь-Каширське лісові господарства, а також Волинський лісовий селекційно насіннєвий центр.

Володимир Неводнічик

ЧІПОВАНА ЯЛИНКА – ЛЕГАЛЬНА ЯЛИНКА

Для волинян, які хочуть придбати новорічне дерево, найкращий варіант – купувати ялинку безпосередньо у лісгоспі, оскільки там немає націнки. Середня ціна за метрову ялинку – від 60 гривень.

Проте, це не єдиний варіант. До Нового року по містах та селищах організовуватимуть новорічні ярмарки, де будуть продавати деревця. Також на сайті ОУЛМГ є відповідна рубрика, де розміщено список контактів працівників, які відповідальні за продаж новорічних дерев, тож є можливість зателефонувати їм і уточнити більш детально щодо свого населеного пункту.

Головне під час купівлі дерева на ринку вибрати саме легальну ялинку, оскільки часто на вулицях новорічні дерева продають браконьєри. Відрізнити дерево, вирощене лісівниками просто: на «легальних» ялинках є спеціальні білі бирки зі штрих-кодами. Цей код можна перевірити на сайті ukrforest. Якщо інформації про дерево не знаходите, значить, швидше за все, його зрубали незаконно.

Рубати дерева у лісі категорично забороняють. За це передбачений штраф. Сума залежить від висоти та об’єму ялинки, зазвичай варіюється від 600 до декількох тисяч гривень. А ось якщо зрубати дерево на заповідній території – тоді додається ще й кримінальна відповідальність.

Такий маркувальний знак повинна мати «легальна» ялинка
Так виглядає «чіпована ялинка»

 

Працівник лісгоспу рубає ялинку

Ялинки чекають на своїх покупців)

Таке деревце можна потім висадити біля будинку)
А це ще дуже маленькі ялиночки. Втім, купують у такі. Найчастіше – в офіси

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Що б не обіцяли політики, а газ не подешевшає. Потрібно утеплюватись», - Юлія Сабатюк. ІНТЕРВ’Ю
Наступна новина У Луцьку покажуть культовий польський фільм
Останні новини
Схожі новини