Погода в січні – як у середині березня. Українцям радять звикати до такого клімату

Погода в січні – як у середині березня. Українцям радять звикати до такого клімату
Фото ілюстративне

Погода в Україні в лютому буде аномальною і як пояснюють кліматологи, весна цього року буде не просто ранньою, а ще й теплою. Метеорологічна зима в Києві так і не настала і цілком ймовірно, що українцям доведеться звикати до такого клімату.

Як розповіла завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту, старша наукова співробітниця, кандидатка географічних наук Віра Балабух, в Києві було всього три зимові дні, пише РБК-Україна.

«Очікуємо аномально теплий лютий. У Києві до третьої декади січня не настала метеорологічна зима (коли середня добова температура нижче 0 градусів п'ять днів поспіль). Було три зимові дні. У грудні сім, але не підряд», – зазначила Балабух.

Кліматологиня пояснила, що кліматичні параметри змінюються в Україні з 1990-х років, і ці зміни відбуваються у два рази швидше, ніж глобальні. Тривалість сезонів змінюється, кількість літніх, морозних і спекотних днів – також. Дедалі більше в Україні так званих «тропічних днів» – коли температура повітря не опускається нижче 20 градусів протягом доби. При цьому підвищується вологість, збільшується кількість вітрів і штормів, і стали з'являтися екстремальні погодні явища.

«Морози, які у нас були раніше, пов'язані із Сибірським антициклоном. Зараз його немає. Восени та взимку переважають області високого тиску, пов'язані з Азорським антициклоном, який приносить прогріте і сухе повітря. Якщо воно йде з Атлантики, то теж тепле і вологе. З цим пов'язані тумани», – додала Балабух.

Вона зазначила, що погода в січні відповідає показникам середини листопада або березня і такі температури можуть призвести до зменшення урожаю.

«Торішня висока температура влітку призвела до зменшення врожаю. Особливо картоплі. З іншого боку, тепер тривалість теплого періоду чіпляє грудень. Можна вирощувати другий і третій урожай, виводити нові теплолюбні культури», – розповіла кліматологиня.

За картами синоптичних порталів можна побачити, що в лютому буде ще кілька коротких періодів невеликого похолодання в нічні години, а також можливий невеликий мокрий сніг. Сильних снігопадів, а також морозів – не буде.

Читати також: Чому на Волині така тепла зима? Коли прийдуть морози? Чи буде ще сніг?

Нагадаємо, краєзнавець із Любешева Петро Кравчук 15 січня зафіксував на фото розквітлі підсніжники, фіалки, айву та примулки. Також на світлинах видно зелене листя бузку.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Мій тато – Міша Висоцький. Водій-легенда з луцького тролейбуса. РЕПОРТАЖ-СПОГАД
Наступна новина «У разі потреби карантин буде по кожній школі окремо», – головний медик Луцька про інфекції у місті
Останні новини
Схожі новини