Показали, як живуть у Берестечківському інтернаті

Показали, як живуть у Берестечківському інтернаті

У Волинській області інспектують діяльність соціальних установ в умовах війни.

Про це інформує Волинська обласна рада.

Голова Волиньради Григорій Недопад і депутат обласної ради Володимир Бондар з інспекцією відвідали Берестечківський психоневрологічний інтернат.

У цій комунальній соціальній установі на сьогодні мешкають 211 підопічних, в тому числі – й три з половиною десятки евакуйованих з інтернатів такого ж профілю Дніпропетровщини. Найперше у тутешніх мешканців засновники цікавляться умовами проживання, адже довелося потіснитися, щоб надати прихисток внутрішньо переміщеним. 

Підопічні запевняють: побут, харчування, догляд, реабілітація і ставлення персоналу хороші. Багато розповідають про дозвілля: є ТВ й інтернет, можливість займатися рукоділлям, зараз виготовляють окопні свічки для фронту. Найбільше тішаться новозбудованому спортивному майданчику зі штучним покриттям, де також влаштована і сцена з озвученням. «Тут значно кращі умови, тому я вже написав директору заяву з проханням після війни залишитися», - каже Юрій зі Стародобровільського інтернату.

Про стан справ в установі докладно розповідає і керівник інтернату Віталій Клемба. Найперше демонструє свіжовідремонтовану покрівлю одного з житлових корпусів, на що з обласного бюджету було спрямовано понад 1,3 мільйона гривень.

«Спасибі депутатам за те, що у воєнний час обмежень капітальних видатків усе ж знайшли можливість спрямувати кошти на ремонт даху. Це була дуже гостра проблема – заливало житлові кімнати. Наступного року ми б дуже хотіли ще провести термореновацію цього корпусу, а заодно і облаштувати за всіма вимогами укриття, бо поки що воно у нас пристосоване», - озвучив бюджетний запит у 400 тисяч гривень директор установи. 

Інша нагальна потреба – це реконструкція каналізування та очищення стоків. За словами Віталія Клемби септики давно вийшли з ладу і стічні води потрапляють у ґрунт. Проєктну документацію в інтернаті уже виготовили. Ціна капремонту каналізації зі встановленням очисної станції – 3,6 мільйона гривень. Голова обласної ради Григорій Недопад зауважив, що сума значна, але проєкт треба запроваджувати поетапно, оскільки є очевидною екологічна проблематика.  

А от з опаленням жодних проблем, стверджують в інтернаті. Система комбінована, крім газового котла є і твердопаливний, дрова заготовлені на весь сезон, причому безоплатно.

Не використовують бюджетні кошти у Берестечківському інтернаті й на продукти харчування. М’ясо, молочні продукти, овочі – усе з власного підсобного господарства. Тримають близько півтори сотні свиней, майже 40 голів великої рогатої худоби, планують завести овець. В обробітку 30 гектарів ріллі та пасовищ. Надлишок молока здають заготівельникам, а на виручене докуповують, приміром, крупи, олію тощо.

Взявся керівник і за облагородження інтернатного цвинтаря. «Пам’ятники зараз вартують не дешево. Тому наші працівники самі налагодили їх виготовлення. Хочемо встановити такі на всьому кладовищі, щоб все виглядало, як належить», - розповів Віталій Клемба.

На завершення візиту Григорій Недопад та Володимир Бондар зустрілися з персоналом інтернату. Працівники мали нагоду поставити питання і висловити зауваження. Однак колектив дякував за підтримку, а ще – за призначеного керівника. 

 «Ми, на жаль, не змогли приїхати до вас на день працівника соціальної сфери, але, переконаний, сказати спасибі вам за працю ніколи не пізно. Ваша робота точно нелегка, з  непростими людьми, тому бажаю усім сил і терпіння. Управління в інтернаті ведеться по-господарськи вміло і зацікавлено у результаті, ми не почули нарікань і не побачили огріх. Зараз обласна рада буде планувати видатки на наступний рік, і ми постараємося максимально врахувати ваші запити, щоб підопічні почувалися комфортно, а колектив упевнено», - звернувся до працівників Григорій Недопад. 

«Бажаю, щоб усі ми трудилися під мирним небом на благо наших людей, громад і держави», - додав депутат обласної ради Володимир Бондар. 

У подарунок інтернатній установі вони передали телевізор.

Читайте також: На Волині запрацювало «соціальне таксі». ФОТО


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У боях загинув лучанин Роман Грицюк
Наступна новина В Україні може не бути світла по декілька днів
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні