Полігон у Брищі «тріщить по швах». Луцьк на порозі сміттєвої катастрофи?

Полігон у Брищі «тріщить по швах». Луцьк на порозі сміттєвої катастрофи?
На сміттєзвалищі у Брищі (фото zik.ua)

Ресурс сміттєвого полігону у селі Брище вичерпується, і місце для сміття може закінчитися вже у червні 2019 року – стверджує голова Княгининівської громади Олена Твердохліб,

«Сьогодні полігон заповнюється такими темпами, що його вистачить, напевно, до червня наступного року. Декілька місяців тому департамент ЖКГ Луцької міськради звертався до нас із проханням виділити земельну ділянку, яка розташована в межах села Сирники для нової черги полігону. На громадських слуханнях жителі казали, що проти цього. В принципі, депутати і я – теж», – каже Олена Твердохліб. Про це йдеться у матеріалі журналіста Мирослава Ватащука «Сміттєвий колапс у Луцьку: відтермінувати не можна вирішити» на сторінках видання ZIK.

«Боюся, щоб не було екологічної катастрофи»

Про те, що полігон невдовзі «закінчиться», кажуть і екологи.  «Ми виявили, що перша черга дуже інтенсивно заповнюється, тож є побоювання, що полігон за півроку може бути заповнений і далі не буде куди дівати сміття», – повідомив начальник Державної екологічної інспекції у Волинській області Олександр Ткачук. 

«Тому ми підготували припис, щоб вони розробили проектно-кошторисну документацію на другу чергу полігону. А проектно-кошторисна документація швидко не готується. То я боюся, щоб у нас не був переповнений полігон і не було екологічної катастрофи в Луцьку і в області» – додав еколог.

Луцьк щороку «народжує» 100 000 тонн непотребу

Із Луцька щороку на полігон потрапляє майже 100 тисяч тонн відходів. За словами директора департаменту ЖКГ Луцької міськради Юрія Крася, торік ця цифра становила 96 тисяч тонн. Крась прогнозує, що наявного ресурсу звалища може вистачити на рік.

«Є два полігони. Один полігон законсервований, 8,4 га, і ми орендуємо другий – 8,6 га. На даний час використовується близько 4,5-5 га нового полігону. Земля відведена, але чи дадуть дозвіл? Брищани відмовилися дати дозвіл на розробку ще однієї черги полігону, так що не факт, що вона буде розроблятися», – сказав він.

Декілька років тому на території сміттєзвалища запрацювала перша сортувальна станція. А цього року у структурі «Луцькспецкомунтрансу» відкрили ще одну сортувальну станцію на вулиці Трункіна в обласному центрі.

«Оця станція на Трункіна – сучасніша, трохи механізована. Вона здатна відсортувати 50 тисяч тонн сміття в рік. Якщо у нас за рік 96 тисяч тонн, половина із них мокра фракція, то при повній загрузці ця лінія може відсортовувати повністю суху фракцію», – зазначив Юрій Крась.

За словами Юрія Крася, в ідеалі ця станція може зменшити навантаження на полігон на 30-40% в об’ємі. «У тоннажі якщо ми на 10% зменшимо – вже буде добре. Саме тяжке – це органіка. Суха фракція вона набагато легша, але велика за об’ємом», – додав Крась.

Серед механізмів, які дозволять знизити навантаження на полігон – запровадження роздільного збирання сміття у Луцьку.

Довідково:

Старий полігон у Брищі на 720 тисяч тонн експлуатувався протягом 1992-2015 років. Нині він заповнений на 100% і закритий. Із 1 січня 2016 року експлуатується новий полігон проектною потужністю накопичення відходів в ущільненому стані першої черги 1,1 мільйона кубометрів. Фактично ж накопичено майже 1,9 мільйона кубометрів (із довідки про стан будівництва та експлуатації полігонів для складування твердих побутових відходів (ТПВ), яку надав IA ZIK заступник голови Волинської ОДА Сергій Кошарук)


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Луцька блогерка кинула університет. Каже, що щаслива
Наступна новина Запрацювали закони про «євробляхи». Що тепер буде?
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні