Померла одна з найстарших членів Товариства польської культури на Волині Юлія Толкачова

Померла одна з найстарших членів Товариства польської культури на Волині Юлія Толкачова
Юлія Толкачова (фото із сайту «День»)

У Луцьку провели в останню дорогу 89-річну Юлію Толкачову – одну з найстарших членів Товариства польської культури на Волині імені Еви Фелінської.

Жалобна меса відбулася в костелі Святих Апостолів Петра і Павла в Луцьку 30 березня, повідомляє Monitor Wołyński.

Юлія Толкачова (дівоче прізвище – Скольбушевська) належала до цієї організації від самого початку її існування. Протягом багатьох років була секретарем товариства, опікувалася суботньо-недільною школою, хором, виїздами дітей у літні табори до Польщі та багатьма іншими напрямами діяльності організації.

Народилася 4 вересня 1929 р. у Луцьку в родині поляка й росіянки. Скольбушевські мешкали в колонії Липовець неподалік Луцька.

Кілька років тому пані Юлія так згадувала про життя в Липовці: «На одній вулиці тут жили українці, поляки, німці та чехи. Як жили на вулиці, так і ходили – вони в нашу сторону, ми в їхню йдемо колядувати. Співали і польською, і українською. І коли приходили поляки до українців або українці до поляків, то теж співали і польською, і українською. Ми жили, як одна сім’я. Чехи та німці теж колядували, і ми знали їхні колядки, а вони наші»

Наприкінці 30-х років родина Скольбушевських переїхала до Луцька. Тут маленька Юлія ходила до Жіночої школи імені Королеви Ядвіги. Після війни вона закінчила місцеву середню школу, кравецькі курси та торгове училище. Працювала кравчинею, а згодом на різних посадах у системі торгівлі.

Після виходу на пенсію вела активне громадське життя. Була парафіянкою костелу Святих Апостолів Петра і Павла в Луцьку. Багато зробила для розвитку польської культури, опікувалася заняттями з польської мови не тільки для дітей і молоді, але й для осіб літнього віку, рідною мовою яких у дитинстві була саме польська.

За свою діяльність отримала від Польщі почесну відзнаку «Заслужений діяч польської культури».

Юлія Толкачовa померла 28 березня у віці 89 років. Похоронена на кладовищі у Вишкові.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Якби главами ОДА були не савченки, підсумки були б іншими», - історик Вахтанг Кіпіані
Наступна новина Активність волинян на виборах Президента – 68,33%
Останні новини
Схожі новини