Повторне щеплення від коронавірусу: коли і якою вакциною його робитимуть в Україні

Повторне щеплення від коронавірусу: коли і якою вакциною його робитимуть в Україні

Повторне вакцинування українців проти COVID-19 другою дозою препарату від виробника AstraZeneca  розпочнеться наприкінці травня 2021 року. Для повторного щеплення будуть використовувати вакцину CoviShield з наступних поставок. А 500 доз вакцини, які Україна отримала у першій партій, використають для першого щеплення. 

Про новий алгоритм дій розповів головний санітарний лікар країни, заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко під час брифінгу 26 березня, повідомляє Українська правда.

За його словами, таке рішення було прийнято через збільшення інтервалу між двома щепленнями препаратом CoviShield. 

Зокрема Національна технічна група експертів з імунопрофілактики в Україні  рекомендувала МОЗ робити друге щеплення на 12-й тиждень після першої вакцинації.

«Ми будували свою стратегію імунопрофілактики таким чином, щоб 250 тисяч доз із цих 500 використати упродовж перших 28 днів.

 А на 29-й день повернутися для проведення повторного другого щеплення. 

Водночас 10 лютого Всесвітня організація охорони здоров'я опублікувала інформацію стратегічної групи з імунопрофілактики, в якій йдеться, що найбільша ефективність від проведеного другого щеплення відбувається на 8-12 тиждень», – пояснює Ляшко. 

У МОЗ зазначають, що перша доза вакцини CoviShield досить ефективно захищає пацієнта з 22-го по 90-й день після введення препарату. 

Ляшко також додав, що друге щеплення повинно проводитися тією ж вакциною, що і першого разу. Хоча вона може бути виготовлена на різних майданчиках. 

«Наразі не існує даних про взаємозамінність вакцин проти COVID- 19, які вироблені на різних платформах. 

У нас сьогодні є мРНК-вакцини – Pfizer, Moderna, векторні вакцини – AstraZeneca, інактивовані – Sinovac. Ці вакцини не є взаємозамінними. 

Але вакцини з однієї платформи, наприклад вектрона вакцина AstraZeneca, є взаємозамінною, навіть якщо виготовлена на різних майданчиках», – пояснив санітарний лікар.

Нагадаємо, 25 березня Україна отримала вакцину від коронавірусу CoronaVac виробництва китайської компанії Sinovac Biotech.

Тим часом Індія зупинила експорт вакцини проти COVID-19 CoviShield, якою українців щеплювали дотепер.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Нове газове обладнання допомагає економити 15-20% газу, – фахівець «Волиньгазу»
Наступна новина У Луцькій громаді закривають школу. Чому? Куди підуть вчитися діти?
Останні новини
Схожі новини