Усе про скандал із «прослушкою» Гончарука. Що наразі відомо?

Усе про скандал із «прослушкою» Гончарука. Що наразі відомо?
Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук

Український уряд опинився у центрі скандалу: у мережу виклали записи прослушки із трьох частин, де нібито прем'єр Олексій Гончарук визнає, що некомпетентний в економіці. Окрім голосу Гончарука, на записах чути голоси заступниці голови Нацбанку Катерини Рожкової, міністерки фінансів Оксани Макарової, міністра економіки Тимофія Милованова, заступника голови НБУ Дмитра Сологуба, заступниці очільника Офіса президента Юлії Ковалів, працівниці Мінфіну Олександри Бетлій.

Записи «Як обдурити президента» із трьох частин з'явилися на каналі Youtube.

Що на записах?

Перші два записи були оприлюднені 15 січня, третій – вранці 16-го.

Припускають, що вони могли здійснюватись 16 грудня 2019 року на зустрічі у форматі «на каву» між представниками Кабміну та Нацбанку. У той день пресслужба НБУ розповсюдила реліз із анонсом, що подібні зустрічі проводитимуть регулярно.

Усі учасники розмовляють російською мовою.

На записах чути, що йдеться про курс долара в Україні та економічні питання перед зустріччю з президентом Володимиром Зеленським. Олексій Гончарук каже, що він «повний профан в економіці». Також він висловлюється про президента: називає його розуміння «примітивним» і вважає, що у нього «туман в голові».

У другій частині йдеться про те, як вигідно і красиво подати проблеми з економікою, щоб це не виглядало, як «ухандохали економіку соросята».

Яка реакція на записи?

Деякі ЗМІ повідомили, що аудіозаписи стали темою обговорення на засіданні фракції «Слуга народу». Ні Гончарук, ні інші міністри на ньому присутні не були. Як повідомляють журналісти, на засіданні навіть сталася сварка через «прослушку». Депутати Максим Бужанський і Олександр Дубінський підбурювали колег висловити недовіру Гончарукові.

Однак одне із джерел у фракції заявило, що на засіданні як такого обговорення оприлюднених записів не було. Цю тему, мовляв, піднімала група депутатів на чолі з Олександром Дубинським.

У «Слузі народу» вважають оприлюднення записів провокацією групи Ігоря Коломойського проти Олексія Гончарука.

«Вони спробували прокачати тему недовіри до прем’єра, руки підняли трохи більше 10 депутатів. Інші це сприйняли більше як провокацію», – розповіло джерело.

Також у «Слузі народу» кажуть, що запис є компонуванням.

«Дуже схоже, що розмова склеєна з різних частин. На відео надрукований текст часто не збігається зі сказаним», – каже співрозмовник.

У фракції припускають, що аудіозапис злили представники Державної охорони України, де, за словами джерела, прослуховують усіх топ-політиків країни. Але звільняти Гончарука через записи та їхній зміст не планується.

Після оприлюднення записів у деяких ЗМІ з’явилася інформація, що прем’єр Олексій Гончарук подав у відставку.

У самому ж Кабміні подію прокоментували так: «Пресслужба Кабінету Міністрів не має інформації щодо справжності жодного аудіо чи відео запису, що розповсюджуються у мережі Інтернет.  Інформація щодо заяви про відставку не відповідає дійсності».

Вранці 16 січня записи прокоментував і сам прем’єр-міністр. Він заявив, що його ворогам не вдасться зупинити його, – і навів аргументи на користь того, що він не «профан» в економіці.

«Звертаюся до тих, хто бореться проти нас: вам нас не злякати! Ми будемо ще наполегливіше викорінювати корупцію і перекривати потоки.
Головна ціль роботи нашої команди - перезавантажити країну, зламати стару систему і побудувати нову, без «схематозів» і договорняків. Наша команда працює над тим, щоби кожен українець відчув реальні зміни. Боротьба триває і я впевнений у нашій перемозі!

І трохи гарних новин. Зміцнився обмінний курс та збільшилися до 7-річного максимуму накопичення міжнародних резервів, які становлять 25 млрд доларів. Приплив прямих іноземних інвестицій в країну зріс до 2,5 мільярдів доларів. Різко знизилась інфляція до 4,1%.

Якщо це не гарні новини для країни, то я повний "профан" в економіці!».

 
Наша команда працює над тим, щоби кожен українець відчув реальні зміни

Із самого початку проти команди Президента й Уряду працюють багато людей, яким хотілось, щоб нам нічого не вдалося. Щоб Україні не вдалося. Звертаюся до тих, хто бореться проти нас: Вам нас не злякати! Ми будемо ще наполегливіше викорінювати корупцію і перекривати потоки. Головна ціль роботи нашої команди — перезавантажити країну, зламати стару систему і побудувати нову, без «схематозів» і договорняків. Наша команда працює над тим, щоби кожен українець відчув реальні зміни. Боротьба триває і я впевнений у нашій перемозі! І трохи гарних новин. Зміцнився обмінний курс та збільшилися до 7-річного максимуму накопичення міжнародних резервів, які становлять 25 млрд доларів. Приплив прямих іноземних інвестицій в країну зріс до 2,5 мільярдів доларів. Різко знизилась інфляція до 4,1%. Якщо це не гарні новини для країни, то я повний “профан" в економіці! Володимир Зеленський, Офіс Президента України Дмитро Дубілет, Oksana Markarova, Арсен Аваков, Anna Novosad, Олексій Оржель, Mykhailo Fedorov, Vladyslav Kryklii, Zoryana Skaletska, Оксана Гаврилюк, Юлия Соколовская, Володимир Бородянський - Міністр культури, молоді та спорту України, Тимофей Милованов, Denis Malyuska, Андрій Загороднюк, Dmytro Kuleba, Мінрегіон, Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine, Урядовий портал

Posted by Олексій Гончарук - Прем'єр-міністр України on Wednesday, 15 January 2020

Заступниця керівника Офісу президента Андрія Богдана Юлія Ковалів, голос якої нібито чути на записах, заявила, що це не її голос. 

«На плівках... я вказана як один із учасників зустрічі, де обговорювалися економічні питання. Будь-хто, знайомий зі мною, скаже, що на плівках не мій голос і не мій стиль спілкування. А якщо ці переговори справді мали місце, то я не знаю ні коли, ні де вони відбувалися», – написала Ковалів у фейсбуці.

Думки експертів

Політолог Володимир Фесенко:

«Про прослушку Гончарука. Ще одне підтвердження, що всіх «начальників» і «значних політиків» слухають. Тож, панове хороші, будьте обережні навіть у своєму колі і в своєму кабінеті.

Нічого особливо кримінального і дискредитуючого в підслуханій розмові немає, але мем «повний профан в економіці» тепер міцно приклеять до нашого молодого прем’єра. Хоча він, звісно, кокетничає. Якщо знає про монетарну і кейнсіанську теорію, значить уже не зовсім повний профан. Багато його опонентів і про це поняття не мають. 

Важливо інше – з ким Гончарук радиться і про що. Радиться із двома пані, які керують держфінансами. Говорять на тему курсу гривні, яка стала вибухонебезпечною. Як виявилося, завищений курс гривні не менш небезпечний, ніж занижений. Те, що у президента про це нагадують Гончаруку, - це правильно. І Гончарук правильно хвилюється, що не знає відповіді на претензії президента. І прем’єру не відмазки з цієї теми треба шукати, а разом із шанованими пані (його співрозмовницями) шукати рішення цієї проблеми. Інакше дефіцит бюджету буде ще більшим.

Звісно, Гончарука підставляють перед Зеленським. А це значити, що починається відкрита боротьба за посаду прем’єра. Очевидно, Зеленський не хоче відправляти Гончарука у відставку, тому замовникикам цієї прослушки треба емоційно повпливати на президента і все-таки підштовхнути його до зміни прем’єра і уряду.

Сам факт прослуховування прем’єра – дуже поганий прецедент. У тому числі і з точки зору національної безпеки. Загалом час дзвонити Баканову.

І насамкінець. Раніше були «таємниці мадридського двору», а тепер – «телеграм-інтриги». Телеграм-повідомлення на політичному сленгу часто називають «телегами». Я у зв’язку з цим згадав, що раніше був такий вислів - «накатати телегу», що означало написати донос начальству чи в органи. Ніби й нова інформаційна реальність, але нова лише за формою, і стара за суттю».

Політичний експерт та юрист Андрій Смолій:

«Кілька цитат Гончарука свідчать про те, яка прірва між реальними процесами в державі та їх розумінням владою. А також ще раз підтверджує, що Зеленський абсолютний профан в усіх процесах. В принципі як і Гончарук.

Зрештою, ми стоїмо на порозі грандіозного скандалу та грандіозних відставок. Країну продовжує трясти. Влада розвалюється зсередини.
Проте, найбільший джекпот зірве одна сторона - Кремль.

Україна на порозі грандіозного шухера...»


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Може, уже й ластівоньки прилетіли?» На Волині серед зими цвітуть підсніжники, фіалки і примулки
Наступна новина У «Волині» з'явиться четверо нових гравців, – ЗМІ
Останні новини
Схожі новини